Θέση πάρκινγκ αξίας 547.000 δολαρίων!

Θέση πάρκινγκ αξίας 547.000 δολαρίων!

Ένας χώρος στάθμευσης στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ μπορεί να ξεπεράσει την αξία του ίδιου του αυτοκινήτου. 

Εάν πιστεύατε πως μια θέση στο κέντρο της Αθήνας είναι δυσεύρετη κάνετε λάθος. Στο Χονγκ Κονγκ οι οδηγοί πληρώνουν όσο – όσο για μια θέση στάθμευσης.

Την ανάγκη για μια θέση πάρκινγκ, λοιπό, φαίνεται πως εκμεταλλεύονται και οι ιδιοκτήτες θέσεων που εκτοξεύουν τις τιμές ενοικίασης ή αγοράς στα ύψη. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που συχνά η θέση στάθμευσης έχει κοστίσει περισσότερο από το ίδιο το αυτοκίνητο.

Πριν μερικούς μήνες, μια θέση πάρκινγκ στην παραθαλάσσια περιοχή της Κίνας πουλήθηκε  για 4.240.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (547.000 δολάρια), καθιστώντας την πιο ακριβοπληρωμένη θέση στάθμευσης που αγοράστηκε ποτέ.
Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά η οποία όπως λένε οι ειδικοί αναμένεται να ανθίσει στο μέλλον εξαιτίας των περιορισμένων χώρων στάθμευσης, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση και την αύξηση των οχημάτων.

Το γεγονός δε, πως τα σπίτια δεν συνοδεύονται από γκαράζ ή μια εξωτερική θέση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα με τις μόλις 683.000 προβλεπόμενες θέσεις να πρέπει να καλύψουν έναν πληθυσμό 7 εκατ. ανθρώπων.

Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες πάρκινγκ δηλώνουν έκπληκτοι με την τεράστια αύξηση στη ζήτηση χώρων, κάτι που ήταν σπάνιο στο παρελθόν.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων θέσεων στάθμευσης που αγοράστηκαν τον Αύγουστο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας τις 956, αύξηση 29% από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Thomas Lam, ανώτερο διευθυντή της εταιρείας ακινήτων Knight Frank.

Το Χονγκ Κονγκ μπορεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων στον κόσμο, με περίπου 62 αυτοκίνητα ανά 1.000 άτομα, αλλά η απόκτηση ενός τετράτροχου εξακολουθεί να είναι ένα must. Έτσι, η απόκτηση ενός αυτοκινήτου (ή περισσοτέρων) είναι ένα δείγμα της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης του οδηγού και αποδεικνύει ισοδυναμεί με την ικανότητα του να διαθέσει χρήματα και για την απόκτηση θέσης πάρκινγκ.

«Στην Αμερική ένα αυτοκίνητο είναι αναγκαίο, στο Χονγκ Κονγκ, είναι μια πολυτέλεια αφού τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πραγματικά αποτελεσματικά», δήλωσε ο Buggle Lau της κτηματικής υπηρεσία Midland Realty. « Όποιος έχει αγοράσει ένα αυτοκίνητο, μπορεί επίσης να αγοράσει και έναν χώρο στάθμευσης», προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα:

Ψάχνετε που παρκάρετε; Η Google ξέρει