Θεσσαλία – Πλημμύρες: Χωριά ολόκληρα βυθισμένα στη λάσπη – Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών

Θεσσαλία – Πλημμύρες: Χωριά ολόκληρα βυθισμένα στη λάσπη – Μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών
People are evacuated by a Caterpillar excavator from a flooded area in Larissa, central Greece, on September 11, 2023. Firefighters backed by the army have been rescuing hundreds of people in villages in central Greece still affected by the floods that have claimed at least 15 lives. (Photo by STRINGER / AFP) Photo: AFP
Το νερό σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πόσιμο ή είναι ακατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία για να αποκαταστήσουν μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι υποδομές στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας, από την κακοκαιρία Daniel.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στην οδική επανασύνδεση των πληγεισών περιοχών, καθώς γέφυρες και οδικό δίκτυο είναι εκτός λειτουργίας. Ολόκληρα χωριά είναι βυθισμένα στη λάσπη, το νερό σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πόσιμο ή είναι ακατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με μια έντονη δυσοσμία και την επέλαση των κουνουπιών.

Παράλληλα οι αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, η οποία περιλαμβάνει και τον καθαρισμό των σχολικών αυλών. Επίσης σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας στους δρόμους. Σε εξέλιξη επίσης είναι και η καταγραφή των ζημιών από αρμόδια συνεργεία.

10.188 κλήσεις έχει λάβει στη Θεσσαλία το Κέντρο Επιχειρήσεων – 3.581 αντλήσεις υδάτων

Συνολικά 10.188 κλήσεις έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 07:00. Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.581 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν ισχυρές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου απαιτείται τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τη μόλυνση του Παγασητικού από τα απεξέργαστα λύματα της Λάρισας ζήτησε ο Μπέος

Εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο επιβαρύνεται ο Παγασητικός κόλπος από τον Βιολογικό της Λάρισας που είχε σταματήσει να λειτουργεί λόγω βλάβης από το πέρασμα του Daniel.

O Βιολογικός σταθμός καθαρισμού της Λάρισας, αφού ήταν εκτός λειτουργίας δεν μπορούσε να επεξεργαστεί τα λύματα τα οποία κατέληγαν στον πλημμυρισμένο Πηνειό και από εκεί στη λίμνη Κάρλα με τελική κατάληξη τον Παγασητικό ο οποίος επιβαρυνόταν επικίνδυνα όλη αυτή την περίοδο.

Ο κ. Μπέος επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Βόλου ο δήμαρχος και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά στον Βόλο, διότι ο Παγασητικός αφενός έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά και από τις φερτές ύλες λόγω των πλημμυρών,αφετέρου δε και η πιθανή επιβάρυνση από τα λύματα της Λάρισας θα επιφέρει μεγάλη οικολογική ζημιά στον κλειστό κόλπο με συνέπεια και κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Άλλωστε έπειτα από περίπου 15 ημέρες κατάφερε να γίνει μερική αποκατάσταση της βλάβης στον Βιολογικό της Λάρισας σε ποσοστό 50% και τα υπόλοιπα λύματα εξακολουθούν να διοχετεύονται άνευ επεξεργασίας στον Πηνειό, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Λάρισας. Η οποία , έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση τόσο για την βλάβη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού της ΔΕΥΑΛ όσο και για τη ρύπανση που προκλήθηκε στον Πηνειό και τον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία ως συνέπεια αυτής.

Παράλληλα η πρωτεύουσα της Μαγνησίας παραμένει χωρίς καθαρό πόσιμο νερό για 16η ημέρα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των μεγάλων βλαβών στο υδροδοτικό δίκτυο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά κυρίως αργά τα βράδια συνεργεία του Δήμου Βόλου με υδροφόρες προσπαθούν να καθαρίσουν και να ξεπλύνουν δρόμους στο κέντρο και τις συνοικίες που καλύφθηκαν από τόνους λάσπης.

Χθες το βράδυ με τη συνδρομή της Αστυνομίας, που είχε κλείσει για την κίνηση των αυτοκινήτων τους δρόμους ,τα συνεργεία κατάφεραν να καθαρίσουν τις λεωφόρους Δημητριάδος και Λαμπράκη όπως και τους κυκλικούς οδικούς κόμβους που αποδόθηκαν στην κυκλοφορία όπως ήταν πριν τις καταστροφικές πλημμύρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: