«Θετικά σημάδια» στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας σε κλίμα δυσπιστίας για τις προθέσεις της Μόσχας

«Θετικά σημάδια» στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας σε κλίμα δυσπιστίας για τις προθέσεις της Μόσχας
8152422 29.03.2022 The view shows the table at which the Russian-Ukrainian negotiations take place at the Dolmabahce Palace, in Istanbul, Turkey. Sergey Karpuhin / POOL (Photo by Sergey Karpuhin / POOL / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Καθώς συμπληρώνεται η πέμπτη εβδομάδα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ελπίδες για περιορισμό των εχθροπραξιών χάρη στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης φαίνονται να μένουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Ακολουθεί μια σύνοψη των γεγονότων των τελευταίων 12 ωρών:

  • Ενώ είχαν δημιουργηθεί ελπίδες για μείωση των ρωσικών επιθέσεων, κυρίως στη βόρεια Ουκρανία (Κίεβο-Τσερνίχιβ) μετά τη σχετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, η νύχτα πέρασε με έντονους βομβαρδισμούς, κυρίως στα περίχωρα του Κιέβου.
  • Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι η ρωσική υπόσχεση για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί πιθανότατα διαδικασία εναλλαγής μονάδων και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό.
  • «Δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε όσα λέει η Ρωσία», αντιτείνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις υποσχέσεις μείωσης της στρατιωτικής δράσεις από τη Μόσχα.
  • «Για να δούμε…», ήταν το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τις ρωσικές υποσχέσεις, ενώ το Λονδίνο δηλώνει ότι μετρούν τα έργα και όχι τα λόγια.
  • Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό συνεργάζεται με τον ουκρανικό στρατό από την Πολωνία, αλλά δεν τον εκπαιδεύει.
  • Εικόνες επιβεβαιώνουν την ανακατάληψη του Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου από την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.