«Θύμα» της πολιτικής αστάθειας οι εξαγωγές σύμφωνα με τον ΠΣΕ

«Θύμα» της πολιτικής αστάθειας οι εξαγωγές σύμφωνα με τον ΠΣΕ

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν την ελληνική αγορά οι προμηθευτές λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που υπάρχει στη χώρα.

Επιβαρυντικό για την εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων είναι το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί, είπε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης 3.600 νέων ανέργων που θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τον Ιανουάριο.

Η ίδια, δε, αποκάλυψε ότι υπάρχει ιδιαίτερος σκεπτικισμός αυτή τη στιγμή από τους ξένους προμηθευτές και τόνισε ότι ο εξαγωγικός ιστός της χώρας -και όχι μόνο- δεν αντέχει άλλα πλήγματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης σχολιάζοντας τις πολιτικές επιπτώσεις στην αγορά ανέφερε: «η χώρα βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάρρωσής της μετά από μια βαθιά ασθένεια. Είναι ένας οργανισμός που μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί». Και πρόσθεσε: «αυτό που συμβαίνει σήμερα θα είχε πολύ μικρότερες συνέπειες αν συνέβαινε δύο χρόνια αργότερα ενώ θα ήταν ακόμη χειρότερα αν συνέβαινε ένα χρόνο πριν».

Ο υφυπουργός Εργασίας Ιωάννης Πλακιωτάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικό, προσωπικό ή κομματικό. «Η χώρα» όπως είπε ο ίδιος «έχει κάνει τεράστια βήματα το τελευταίο διάστημα προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον παραμερίζοντας το οποίο πολιτικό και έχουμε την υποχρέωση να συναινέσουμε, να συμφωνήσουμε. Η χώρα έχει όλες τις δυνατότητα να πάει μπροστά. Και τώρα που είναι η ώρα να βγούμε στο ξέφωτο κάποιοι προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν επιθυμεί εκλογές για τον λόγο αυτό, όπως είπε: «οφείλουμε τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να οδηγήσουμε με ασφάλεια της χώρα μας στην επόμενη ημέρα».

Το πρόγραμμα αφορά τη συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση 3.600 νέων ανέργων ηλικίας 18 έως 24 ετών για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα εξωστρέφειας και επιχειρηματικής διεθνοποίησης με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Μέσω του προγράμματος αυτού όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, θα παρασχεθούν εξειδικευμένες και εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατάρτιση και πιστοποίηση στους νέους ανέργους. Όσοι νέοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν για 150 ώρες (3-4 μήνες) και θα λάβουν 5 ευρώ την ώρα ενώ παράλληλα θα είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Συνολικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διατεθούν πόροι ύψους 9,360 εκατ. ευρώ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ