«Θύματα» της ΕΚΤ οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας – Ζημίες 25 δισ. ευρώ

«Θύματα» της ΕΚΤ οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας – Ζημίες 25 δισ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υποδηλώνοντας ότι είναι απίθανο να καταβάλουν μερίσματα στα κρατικά ταμεία για τα επόμενα χρόνια.

Οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023 και προέβλεψαν περισσότερο οικονομικό πόνο στο μέλλον, υποδηλώνοντας ότι είναι απίθανο να καταβάλουν μερίσματα στα κρατικά ταμεία για τα επόμενα χρόνια.

Το Reuters σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες από τις μεγαλύτερες εθνικές θυγατρικές της δημιουργούν μεγάλες ζημίες, εξαντλώντας τις προβλέψεις και μεγάλο μέρος των ιδίων κεφαλαίων τους, καθώς τα απότομα υψηλότερα επιτόκια τις αναγκάζουν να καταβάλλουν δισεκατομμύρια σε τόκους στις εμπορικές τράπεζες.

Η Bundesbank δήλωσε ότι έχασε 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των προβλέψεών της, ενώ η αντίστοιχη ολλανδική τράπεζα έχασε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και οι δύο σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες.

«Οι οικονομικές επιβαρύνσεις είναι πιθανό να παραμείνουν για αρκετά χρόνια. μείςαναμένουμε ότι θα είναι και πάλι σημαντικές για το τρέχον έτος», δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιόακιμ Νάγκελ.

Η Bundesbank δήλωσε ότι η ζημία του 2023 έχει εξανεμίσει σχεδόν το σύνολο των προβλέψεών της και ότι ένα μέρος της ζημίας αυτής ύψους 2,4 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τα αποθεματικά.

Το 2024 η γερμανική ζημία θα υπερβεί τα υπόλοιπα αποθεματικά ύψους 0,7 δισ. ευρώ, οπότε η Bundesbank θα αναγκαστεί να μεταφέρει τις ζημίες στο μέλλον, βάζοντάς τες στην άκρη για να αντισταθμιστούν από μελλοντικά κέρδη.

Η ολλανδική κεντρική τράπεζα, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι τα αποθέματά της θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα για να καλύψουν μελλοντικές ζημίες και ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης από την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόλις αποκαταστήσουμε επαρκώς τα αποθέματά μας με τη διατήρηση κερδών, θα επαναλάβουμε τη διανομή μερισμάτων στο ολλανδικό κράτος» ανέφερε η ολλανδική τράπεζα.

Οι περισσότερες από τις απώλειες είναι αποτέλεσμα του δεκαετούς προγράμματος τόνωσης της ΕΚΤ από την εποχή του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού στην προ-πανδημία εποχή.

Η ΕΚΤ τύπωσε μετρητά αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ για να τονώσει την ανάπτυξη και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πλεονάζουσας ρευστότητας, 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει τώρα να πληρώνει στους δανειστές επιτόκιο καταθέσεων 4% όταν αυτό κατατίθεται πίσω στην ΕΚΤ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που αγόρασε, κυρίως κρατικό χρέος, αποδίδουν πολύ λιγότερο.

Οι απώλειες δεν περιορίζουν την ικανότητα λειτουργίας μιας κεντρικής τράπεζας, καθώς σε αντίθεση με έναν εμπορικό δανειστή, μπορεί να συνεχίσει με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Όμως οι απώλειες περιορίζουν την ικανότητα καταβολής μερισμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, μια σταθερή πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις στο παρελθόν, και ανοίγουν μια κεντρική τράπεζα σε κριτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com