«Thomas Chimes. Εν λευκώ» στο Μουσείο Μπενάκη

«Thomas Chimes. Εν λευκώ» στο Μουσείο Μπενάκη

Μια έκθεση που, πραγματικά, δεν πρέπει να χάσουμε.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος παρουσιάζεται στην Ελλάδα με μια ατομική έκθεση.

Ο Thomas Chimes υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές των τελευταίων πενήντα χρόνων στην εικαστική σκηνή της Φιλαδέλφειας. Γεννημένος στην Αμερική, το 1921 από Έλληνες γονείς, ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς λοιπόν, έδειξε το σπουδαίο του ταλέντο στην ζωγραφική από πολύ νωρίς.

Αφηρημένος εξπρεσιονισμός στα πρώτα του βήματα όταν ήταν φοιτητής στη Νέα Υόρκη και συναναστρεφόταν τους Μπάρνετ Νιούμαν, Τόνι Σμιθ, Ουίλιαμ Μπαζιώτη, Θόδωρο Στάμο και Μάικλ Λεκάκη έως τη τελική μορφοποίησή του σε έναν ιδιαίτερο ιδιοσυγκρασιακό καλλιτέχνη.

1/2

Στα έργα του Thomas Chimes συγκαταλέγονται οι σταυρώσεις που δεν είναι άλλα από τη γνωστή σειρά των panel portraits αλλά και τα «λευκά έργα»,  που αντλούν αναφορές από τα γραπτά του Έντγκαρ Άλαν Πόε, του Τζέιμς Τζόις, του Αντονέν Αρτό, του Άλφρεντ Ζαρί καθώς και από την τέχνη των Ντυσάν, Ματίς, Βαν Γκογκ.

Στο Μουσείο Μπενάκη θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε περί τα 50 σχέδια και ζωγραφικά έργα του Chimes που θα συνοδεύονται από σχετικό βιογραφικό και αρχειακό υλικό.

Η έκθεση «Thomas Chimes. Εν λευκώ» διοργανώνεται σε συνεργασία με την Locks Gallery της Φιλαδέλφειας (Η.Π.Α) και το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου.

30/9-17/11, Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες διαφημίσεις του κόσμου