Threads: Η Meta παρουσίασε το Twitter killer – Zούκερμπεργκ: 5 εκατομμύρια εγγραφές στις 4 πρώτες ώρες

Threads: Η Meta παρουσίασε το Twitter killer – Zούκερμπεργκ: 5 εκατομμύρια εγγραφές στις 4 πρώτες ώρες
04 July 2023, Berlin: The announcement of the social media app Threads is displayed in Apple's US App Store. The Twitter logo can be seen in the background. The eagerly awaited Twitter competitor from Facebook Group Meta is scheduled to launch on July 6, 2023. (to dpa "Facebook Group to make Twitter competitor available soon") Photo: Christoph Dernbach/dpa (Photo by Christoph Dernbach / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Όπως και με το Twitter, οι αναρτήσεις μπορούν να τύχουν απάντησης, να αρέσουν ή να κοινοποιηθούν από άλλους…

Tον πολυαναμενόμενο ανταγωνιστή του Twitter αποκάλυψε την Τετάρτη 5 Ιουλίου η Meta. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg, που το παρουσίασε, πρόκειται για μια «φιλική» εναλλακτική λύση στην αγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για μια κίνηση που αποσκοπεί στην προσέλκυση χρηστών και εσόδων από την εταιρεία του Έλον Μασκ.

Η εφαρμογή, που ονομάζεται Threads, είναι μια «εφαρμογή συνομιλίας που βασίζεται σε κείμενο». Σε αυτήν οι χρήστες μπορούν να δημοσιεύουν αναρτήσεις μήκους έως 500 χαρακτήρες και να ενθέτουν συνδέσμους, φωτογραφίες και βίντεο. 

Όπως και με το Twitter, οι αναρτήσεις μπορούν να τύχουν απάντησης, να αρέσουν ή να κοινοποιηθούν από άλλους. Το Threads συνδέεται απευθείας με το Instagram, τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινής χρήσης φωτογραφιών της Meta που έχει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 100 χώρες για iOS και Android, δήλωσε η εταιρεία. Δυστυχώς, δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ελλάδα.

Η νέα εφαρμογή, που ονομάστηκε «δολοφόνος του Twitter» από ορισμένους χρήστες, αποτελεί άμεση απειλή για την πλατφόρμα του Μασκ. Επισημαίνεται πως από τότε που το Twitter εξαγοράστηκε από τον δισεκατομμυριούχο για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο βαίνει από κρίση σε κρίση, απογοητεύοντας χρήστες και μεγάλους διαφημιστές – ενώ βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια ανάρτηση στον δικό του λογαριασμό Threads την Τετάρτη, ο Zuckerberg, ο οποίος πρόσφατα αποδέχτηκε μια πρόκληση να παλέψει για έναν «αγώνα κλωβού» με τον Musk, χαρακτήρισε το Threads ως ένα υγιές υποκατάστατο του Twitter. 

«Ο στόχος είναι να το διατηρήσουμε φιλικό προς τον χρήστη καθώς επεκτείνεται. Νομίζω ότι είναι δυνατό και τελικά θα είναι το κλειδί για την επιτυχία του», έγραψε ο Zuckerberg. 

«Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το Twitter δεν πέτυχε όσο πιστεύω ότι θα μπορούσε, και θέλουμε να το κάνουμε διαφορετικά». Η Meta αντιμετώπιζε επί μακρόν τις ανησυχίες ακαδημαϊκών και ακτιβιστών ότι δεν αστυνομεύει επαρκώς τις πλατφόρμες Instagram και Facebook, αλλά με την πάροδο του χρόνου έχει αυστηροποιήσει τις πολιτικές της. 

Ο Μασκ, αντίθετα, έχει χαλαρώσει την προσέγγιση του Twitter, ωθώντας δεκάδες διαφημιστές στην πόρτα της εξόδου, κάτι που μείωσε τα ετήσια έσοδα (περίπου 5 δισ. δολ.) κατά 50%. Ορισμένοι χρήστες του Twitter αναζητούν εναλλακτικές λόγω της στάσης του Musk αλλά και λόγω της εισαγωγής μιας premium υπηρεσίας $8 το μήνα με ορισμένες δυνατότητες που προηγουμένως ήταν δωρεάν.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μασκ προκάλεσε την απογοήτευση ορισμένων χρηστών του Twitter όταν εισήγαγε προσωρινούς περιορισμούς στον αριθμό των αναρτήσεων που μπορούσαν να δουν οι χρήστες, κάτι που είπε ότι ήταν μια προσπάθεια «να αντιμετωπίσει τα ακραία επίπεδα χειραγώγησης του συστήματος». 

Πάντως, μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι νεοεμφανιζόμενοι αμφισβητίες – όπως το Truth Social του Ντόναλντ Τραμπ, το Bluesky και το Mastodon του Jack Dorsey – δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αρκετά μεγάλες κοινότητες.

Η Meta είναι γνωστή για τις δυνατότητες κλωνοποίησης εφαρμογών που προσφέρονται από αντίπαλες πλατφόρμες στην επιδίωξή της για ανάπτυξη, κυρίως μετά τη δημιουργία του Instagram Stories, ενός αντιγράφου των εξαφανιζόμενων κάθετων βίντεο κλιπ που πρωτοδημοφιλήθηκαν από το Snap. 

Η Meta δημιούργησε πιο πρόσφατα μια μορφή βίντεο σύντομης μορφής παρόμοια με αυτή του TikTok που ανήκει στην ByteDance και ονομάζεται Reels. Ωστόσο, το ιδιαίτερο πλεονέκτημα του Threads είναι η σύνδεσή του με το Instagram. Ωστόσο, η εφαρμογή δεν κυκλοφορεί ακόμη στην ΕΕ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της από άποψη εσόδων, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους νέους κανονισμούς στο μπλοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάντως, η κίνηση εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ δύο από τους πιο εξέχοντες δισεκατομμυριούχους της Silicon Valley. Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ έγραψε στην πλατφόρμα του ότι «ήταν έτοιμος για έναν αγώνα κλουβί» με τον Zuckerberg, ο οποίος πρόσφατα εμφανίστηκες ως λάτρη του ju-jitsu. Ο δε Zuckerberg φάνηκε να αποδέχεται την πρόκληση. 

Πέρα από τα παραπάνω, η Meta είπε επίσης ότι σχεδιάζει το Threads να είναι συμβατό με το ActivityPub, ένα ανοιχτό πρωτόκολλο κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε από την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού. Αυτό θα σήμαινε ότι οι χρήστες θα μπορούν στο μέλλον να μεταφέρουν τα ακόλουθα και το περιεχόμενο που έχουν στα Threads σε άλλες εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με βάση το πρωτόκολλο ActivityPub, οι οποίες περιλαμβάνουν το Mastodon και το WordPress. 

«Το Threads είναι η πρώτη εφαρμογή της Meta που οραματίζεται να είναι συμβατή με ένα ανοιχτό πρωτόκολλο κοινωνικής δικτύωσης — ελπίζουμε ότι με την ένταξη σε αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα διαλειτουργικών υπηρεσιών, το Threads θα βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν την κοινότητά τους, ανεξάρτητα από την εφαρμογή που χρησιμοποιούν», είπε η Meta.

Δυναμική εκκίνηση…

Στο μεταξύ, η εκκίνηση της εφαρμογής Threads ήταν ιδιαίτερα δυναμική, καθώς σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Mark Zuckerberg, μέσα στις 4 πρώτες ώρες λειτουργίας του είχε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια εγγραφές. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως το Threads θα είναι δωρεάν και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στο πόσες αναρτήσεις θα  μπορεί να δει ο κάθε χρήστης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: