Θρίλερ για τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ

Θρίλερ για τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ
epa07141957 A woman marks her ballot at an early voting polling station at West Los Angeles College in Culver City, California, USA, 04 November 2018. The midterm elections take place on 06 November. EPA/MIKE NELSON
Ο εκλογικός αγώνας για τη Γερουσία στις ΗΠΑ εκτυλίσσεται σε θρίλερ...

Έναν απροσδόκητα ισχυρό αγώνα έδωσαν στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών, οι οποίες θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει στο εξής το Κογκρέσο, παρά την πειστική νίκη του κυβερνήτη Ρον Ντε Σάντις στη Φλόριντα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται, οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο ο αγώνας στη Γερουσία εκτυλίσσεται σε θρίλερ, με τους Δημοκρατικούς, μετά την επικράτηση τους στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια, να έχουν πολύ καλές πιθανότητες να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και τον έλεγχο της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είναι σίγουρα κύμα», είπε ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, αναφερόμενος στο «κόκκινο κύμα» (το χρώμα των Ρεπουμπλικανών) που πολλοί δημοσκόποι είχαν προβλέψει ότι θα κατέκλυζε την ημέρα των εκλογών.  Από τη μεριά του, ο Φρανκ Λουντζ, ο δημοσκόπος των Ρεπουμπλικανών, είπε στους FT: «Αυτό δεν είναι τσουνάμι»… Νομίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους». 

Το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικάνους ήταν στη Φλόριντα, όπου ο Ντε Σάντις, που θεωρείται πιθανός υποψήφιος για την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματός του το 2024, επικράτησε γρήγορα. 

 Ο Λουντς χαρακτήρισε τον Ντε Σάντις «πραγματικό νικητή» της Τρίτης το βράδυ, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι θα δώσει στον [Ντόναλντ] Τραμπ την ευκαιρία να δώσει μια μεγάλη μάχη για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας για την προεδρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τ’ άλλα, τα αποτελέσματα ήταν μεικτά σε άλλα πεδία. Οι μάχες για τη Γερουσία που δίνονται σε Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα παραμένουν εξαιρετικά αμφίρροπες, ενώ, στην Πενσιλβάνια, ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κέρδισε τη θέση της Γερουσίας.

Με βάση τη ροή των αποτελεσμάτων: Στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί παίρνουν 48 έδρες με όριο νίκης τις 51 έδρες ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 47 έδρες. Τη Γερουσία έλεγχαν οι Δημοκρατικοί με την ψήφο της Κ. Harris 51 προς 50 έδρες. Στη Βουλή των αντιπροσώπων με όριο νίκης τις 218 έδρες, οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν 198 έδρες και οι Δημοκρατικοί 173 έδρες. Τη Βουλή έλεγχαν οι Δημοκρατικοί.