«Θρίλερ» με την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

«Θρίλερ» με την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Αναστροφή φέρεται να είχε κάνει το αεροπλάνο με τους 239 επιβαίνοντες που χάθηκε χθες από τα ραντάρ - Διεθνής έρευνα για τον εντοπισμό του.

Φόβους πως μπορεί να συνέβη το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή να συνετρίβη το αεροπλάνο της Malaysia Airlines που χάθηκε χθες το πρωί από τα ραντάρ, εκτελώντας την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο, με 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, εξέφρασε η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ανακοινώνοντας πως προχωρά στη συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Στο ραντάρ που παρακολουθούσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines φάνηκε ότι το Boeing 777 ενδέχεται να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ προτού εξαφανιστεί χθες τα ξημερώματα και γι’ αυτό τον λόγο οι Mαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας. «Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε όσα κατέγραψε το ραντάρ και καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το αεροσκάφος να έκανε αναστροφή», δήλωσε ο Ροντζάλι Νταούντ διοικητής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια ενός Κινέζου επιβάτη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines κάλεσε το κινητό του τηλέφωνο και κατάφερε να συνδεθεί, κι έτσι τώρα οι μαλαισιανές αρχές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα για να εντοπίσουν το Boeing, όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κίνας. Ο τηλεοπτικός σταθμός Beijing Television ανακοίνωσε ότι κάλεσε επίσης το κινητό τηλέφωνο του άνδρα και αρχικά φάνηκε να λειτουργεί, όμως στη συνέχεια η κλήση διακόπηκε.

Το αεροσκάφος εικάζεται μέχρι τώρα πως συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ χθες, αφού έχασε τον έλεγχο με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Μαλαισίας.  Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ το Σάββατο γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 19:30 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), δηλαδή περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Η εταιρεία στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξήγησε πως ένα φτερό του αεροσκάφους είχε υποστεί ζημιές το 2012 σε μια σύγκρουση που είχε σημειωθεί στο έδαφος με ένα άλλο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Παντόνγκ της Σαγκάης, όμως είχε επισκευαστεί και το Boeing ήταν κατάλληλο για πτήση.

Εξαφάνιση αεροσκάφους με 239 επιβαίνοντες (ανανέωση)

Αντιμέτωπη με την οργή των συγγενών των επιβατών της «εξαφανισμένης» πτήσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να μεταφέρει από αύριο Δευτέρα πέντε συγγενείς από κάθε επιβάτη της πτήσης MH370 από το Πεκίνο στην Κουάλα Λουμπούρ. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας και ο  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασαν σήμερα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος.

Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών (NTSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποστείλει μια ομάδα ειδικών στην Ασία προκειμένου να ερευνήσουν την πιθανή συντριβή ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη
Οι Μαλαισιανοί ερευνητές ερευνούν την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που χάθηκε χθες Σάββατο από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες, όμως δεν έχουν καθορίσει ακόμη αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

«Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα», δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, που είναι και υπουργός Άμυνας, στους δημοσιογράφους. Ο Χουσέιν επιβεβαίωσε ότι ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών. «Θα εξετάσουμε όλον τον κατάλογο των επιβατών», πρόσθεσε ο Χουσέιν. «Δεν θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο», είπε ο ίδιος.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους. Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες (…) όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί», είπε ο Μαλαισιανός υπουργός.

Δείτε ακόμη: Οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του 2013

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δύο επιβάτες του Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια. Δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Όμως στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων -του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι- οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Μπόινγκ, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Ρόιτερς ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013.

Μαλαισιανός αξιωματούχος που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από τις China Southern Airlines, οι οποίες μοιράζονταν την πτήση με τη Malaysia Airlines.

Δείτε ακόμη: Οι πρωταθλήτριες των αιθέρων

Εξάλλου η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του Κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται.

Βιετναμέζικα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση αναζήτησης του Μπόινγκ έφτασαν στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί δύο πετρελαιοκηλίδες κοντά στο σημείο από το οποίο είχε εκπέμψει το τελευταίο σήμα το αεροσκάφος, όμως δεν εντόπισαν σημάδια από συντρίμμια. «Οι πετρελαιοκηλίδες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν γιατί η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Βιετνάμ Παν Κου Τιου, που είναι επίσης αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής επιτροπής Έρευνας και Διάσωσης.

Ο Βιετναμέζος ναύαρχος Νγκο Βαν Πατ σημείωσε μιλώντας στο Ρόιτερς: «Δύο από τα πλοία μας διάσωσης έχουν πλησιάσει τις πετρελαιοκηλίδες από τις 03:00 το πρωί, όμως δεν έχουν εντοπίσει ακόμη κανένα σημάδι του μαλαισιανού αεροπλάνου». Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο Χουσέιν, ενώ πρόσθεσε ότι έχει διευρυνθεί η περιοχή που διεξάγονται οι έρευνες προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το Μπόινγκ να είχε κάνει στροφή 180 μοιρών και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμούρ.

«Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει 15 αεροπλάνα, έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τρία σκάφη του λιμενικού. Εκτός από τα βιετναμέζικα πλοία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν στείλει επίσης πλοία στην περιοχή για να βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Κίνα έχει επίσης θέσει σε κατάσταση ετοιμότητα άλλα πλοία και αεροσκάφη.

Επιπλέον το FBI ανακοίνωσε ότι θα στείλει πράκτορες και εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την ομάδα που έχει αναλάβει τις έρευνες.

Οι εναέριες επιχειρήσεις που διακόπηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησαν και πάλι από σήμερα τα ξημερώματα. Αντίθετα οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Οι καλύτερες αεροπορικές Business Class