Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα της Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ

Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα της Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ
epa10912348 A young protester holds an Israeli flag as hundreds of people demonstrate in support of Israel in front of the West Los Angeles federal building, in Los Angeles, California, USA, 10 October 2023. The demonstration was organized by the StandWithUs international education organization after the Israeli-Palestinian conflict escalated. At least 1,000 people have been killed, around 150 were taken as hostages, and 2,000 others injured, according to Israel Defence Forces (IDF), after the Islamist movement Hamas launched an attack against Israel on 07 October. More than 3,000 people, including 1,500 militants from Hamas, have been killed and thousands injured in both Gaza and Israel since 07 October, according to Israeli military sources and Palestinian officials. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σχέδιο της Χαμάς «δείχνει πολυπλοκότητα, συστηματική συλλογή πληροφοριών, χρήση ανθρώπινων πηγών, χρήση ανοιχτών πηγών πληροφοριών και πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε ο Eyal Pinko, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν λεπτομερείς χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων που είχαν στόχο. Μερικοί έφεραν επίσης οδηγούς για τα αδύναμα σημεία στα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού.

Τα έγγραφα, γραμμένα στα αραβικά, ανακτήθηκαν από τοποθεσίες επιθέσεων ή πτώματα νεκρών μαχητών της Χαμάς από Ισραηλινούς πολίτες, στρατιώτες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης και τα είδαν συντάκτες της Wall Street Journal. Οι αρχές τα εξετάζουν, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Συνολικά, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς εξ αρχής δεν στόχευσε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σημεία που βρίσκονταν άμαχοςπληθυσμός προκειμένου να πιάσει ομήρους, και προσφέρουν στοιχεία για την κλίμακα της συλλογής πληροφοριών της Χαμάς και τον βαθμό σχεδιασμού για την προσβολή.

«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι», είπε ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Δεν υπάρχει τίποτα κοντά σε αυτό το επίπεδο σχεδιασμού σε όσα είχε κάνει η Χαμάς στο παρελθόν».

Ένα έγγραφο 14 σελίδων με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 περιγράφει ένα σχέδιο διείσδυσης στο Mefalsim, μια μικρή κοινότητα που ονομάζεται κιμπούτς, κοντά στη Γάζα και να συλληφθούν όμηροι.

Δύο ομάδες των πέντε και ένας διοικητής θα πραγματοποιούσαν την επιχείρηση την «Ώρα S, Ημέρα Υ», αναφέρει. Χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης περιέχονταν στο έγγραφο, το οποίο λέει ότι υπήρχαν 1.000 «άμαχοι» που φρουρούνταν από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας.

Προειδοποίησε ότι ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά θα μπορούσαν να φτάσουν στο Mefalsim «μέσα σε 3-5 λεπτά». Τα μέλη της ομάδας επίθεσης ορίστηκαν να ανοίγουν τρύπες σε έναν φράκτη ασφαλείας, ενώ άλλα έπρεπε να παρέχουν πυρά κάλυψης αναφέρει το έγγραφο. Μόλις έμπαιναν θα έπαιρναν αιχμαλώτους και θα τους κρατούσαν ομήρους «για διαπραγματεύσεις», ανέφερε το σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο, το Mefalsim δέχθηκε επίθεση από διμοιρίες μαχητών της Χαμάς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Tamir Erez, ένα κάτοικο, η εθελοντική δύναμη του κιμπούτς μπόρεσε να αντεπιτεθεί με επιτυχία και κανείς δεν σκοτώθηκε. Άλλες κοντινές κοινότητες, όπως το Be’eri και το Kfar Aza, είχαν πολλά θύματα και ομήρους.

«Δείχνει πολυπλοκότητα, συστηματική συλλογή πληροφοριών, χρήση ανθρώπινων πηγών, χρήση ανοιχτών πηγών πληροφοριών και πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω κυβερνοεπιθέσεων», δήλωσε ο Eyal Pinko, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι επιτιθέμενοι που σκοτώθηκαν στην πόλη Οφακίμ κοντά στη Γάζα, έφεραν επίσης χάρτες και άλλα έγγραφα, είπε ο Almog Cohen, κάτοικος και μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, που συμμετείχε στις μάχες. Ένας χάρτης που βρέθηκε στο γιλέκο ενός μαχητή έδειξε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει στόχο την πόλη και γνώριζαν τα τοπόσημά.

«Ο χάρτης επισημαίνει μέρη με κόσμο, συναγωγές και νηπιαγωγεία», είπε. «Υπήρχαν πρόσθετες λεπτομέρειες στους χάρτες που έδειχναν ότι είχαν έρθει προετοιμασμένοι – κάτι παραπάνω από προετοιμασμένοι», είπε ο Cohen, προσθέτοντας ότι ο χάρτης είχε παραδοθεί στην εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, τη Shin Bet.

Ένας άλλος χάρτης που ανακαλύφθηκε στο νότιο Ισραήλ περιείχε τις τοποθεσίες και τα ονόματα στα αραβικά άλλων πόλεων κοντά στη Γάζα που δέχθηκαν επίθεση από μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των Ein Hashlosha και Kisufim, μαζί με μια διακεκομμένη κόκκινη γραμμή και τη σημείωση «μονοπάτι της βόρειας διμοιρίας».

Ορισμένα από τα έγγραφα που ανακτήθηκαν υποδηλώνουν ότι η Χαμάς πίστευε ότι θα αντιμετωπίσει σκληρή στρατιωτική αντίσταση από τα ισραηλινά στρατεύματα που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν αναλυτές.

Βρέθηκε ένα φύλλο μιας σελίδας με φωτογραφίες οκτώ τύπων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του Ισραηλινού στρατού, μαζί με σύντομες σημειώσεις στα αραβικά σχετικά με το πού να επιτεθούν τα οχήματα και ποια εκρηκτικά να χρησιμοποιήσουν για να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να τα απενεργοποιήσουν.

Ένα ξεχωριστό έγγραφο επικεντρώθηκε σε υποτιθέμενα «αδύναμα σημεία» στο κύριο άρμα μάχης του ισραηλινού στρατού, το Merkava. Συμβουλεύει ότι οι επιτιθέμενοι πρέπει να χτυπούν «από απόσταση 50 μέτρων χρησιμοποιώντας ένα RPG-7 ή άλλα όπλα».

Τουλάχιστον ένα ισραηλινό τανκ δέχθηκε επίθεση και τέθηκε εκτός λειτουργίας τις πρώτες ώρες της επίθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: