Τι μπορεί να κάνει η διοίκηση για να προσελκύσει και να διατηρήσει νέους ταλαντούχους εργαζομένους;

Τι μπορεί να κάνει η διοίκηση για να προσελκύσει και να διατηρήσει νέους ταλαντούχους εργαζομένους;
Photo: Ingram Publishing
Όλο και περισσότεροι CEOs παραδέχονται τη σημασία που έχει ένα ακμάζον εργατικό δυναμικό πολλαπλών γενεών.

Το σημερινό εργατικό δυναμικό δεν είναι το εργατικό δυναμικό του παππού σας. Παλαιότερα, κυριαρχείτο από μία και μόνο γενιά (για να μην αναφέρουμε το ένα και μόνο φύλο), αλλά σήμερα περιλαμβάνει πολλές γενιές, με τους εργαζόμενους να εργάζονται μερικές φορές μέχρι τα ογδόντα ή και τα ενενήντα τους.

Πέρα από τους ντεμοντέ μόνιμους υπαλλήλους, υπάρχουν εργολάβοι και «προσωρινοί» εργάτες, οι οποίοι τείνουν να είναι διαθέσιμοι για να δουλέψουν ανά πάσα στιγμή. Με τους millennials να ηγούνται της τάσης, οι εργαζόμενοι σήμερα τείνουν να είναι πιο ανοιχτοί και απαιτητικοί για ορισμένα πράγματα – ιδίως όσον αφορά τις αξίες των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.

Λαμβάνοντας υπόψη το νέο status quo, ισχύει άραγε ακόμη η παλαιά σύμβαση εργοδότη-εργαζομένου; Τι μπορεί να κάνει η διοίκηση για να προσελκύσει και να διατηρήσει ταλαντούχους εργαζομένους, και να οικοδομήσει ένα ακμάζον εργατικό δυναμικό;

Κορυφαία στελέχη συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση CEO Initiative του Fortune την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν πώς οι εταιρείες μπορούν να εμπλακούν καλύτερα με τους υπαλλήλους τους, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις νέες πραγματικότητες.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων συμφώνησαν ότι οι στόχοι και οι αξίες γίνονται ολοένα και σημαντικότερες για τους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια – και ότι αποτελούν βασικό παράγοντα για την προσέλκυση ταλέντων. Πολλοί σημείωσαν τη σημασία που έχει για τις επιχειρήσεις και τους ηγέτες των επιχειρήσεων το να εφαρμόζουν με συνέπεια αυτές τις αξίες. Λίγα πράγματα μπορεί να είναι τόσο απογοητευτικά για τους υπαλλήλους όσο η διαπίστωση του χάσματος μεταξύ των αξιών που προωθούνται στην επιφάνεια και των αξιών που υλοποιούνται εσωτερικά, είπαν οι ειδικοί.

Πολλοί από τους διευθύνοντες συμβούλους μίλησαν επίσης για τα οφέλη της εμπλοκής των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα στη δημιουργία και τη συζήτηση των εταιρικών αξιών, πρακτική που είναι πιο αποτελεσματική από την απλή υπαγόρευση αυτών των αξιών «από τα πάνω».

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συμφώνησαν ότι είναι ιδιαίτερης κρισιμότητας η διαφάνεια και η ειλικρίνεια ως προς τις προσδοκίες των εργαζομένων και την εταιρική κουλτούρα, από την πρώτη στιγμή που ένας εκπρόσωπος της εταιρείας έρχεται σε επαφή με κάποιον που ενδέχεται να προσληφθεί. Οι CEOs στο event σημείωσαν ότι πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να κερδίσουν ταλαντούχους εργαζομένους μέσα από το πρίσμα της διαδικασίας πρόσληψης – γεγονός που οδηγεί σε δυσπιστία μόλις οι εργαζόμενοι αρχίσουν να εργάζονται στο πραγματικό περιβάλλον.

Οι ηγέτες υποστήριξαν επίσης ότι οι χώροι εργασίας πρέπει να αναπτύξουν και να ενθαρρύνουν πολυεθνικές ομάδες πολλαπλών γενεών. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η συνύπαρξη πολλαπλών οπτικών οδηγεί σε μεγαλύτερη καινοτομία και καλύτερη απόδοση.

Οι εμπειρογνώμονες στη συνάντηση σημείωσαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι σήμερα επιθυμούν – περισσότερο από μοδάτα προνόμια όπως δωρεάν σνακ και ποδοσφαιράκια – ευκαιρίες ανάπτυξης, στις οποίες να τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες και να εκτεθούν σε νέες προκλήσεις, όπως π.χ. η εργασία σε ένα άλλο μέρος του κόσμου ή σε ένα διαφορετικό τμήμα της εταιρείας.

Το κλειδί για όλα αυτά είναι η καλή διαχείριση. Τα στελέχη και οι ειδικοί που συμμετείχαν συμφώνησαν ότι οι εταιρείες συχνά κάνουν ελάχιστα για να εκπαιδεύσουν τα μεσαία στελέχη τους στο να αναπτύσσουν και να καλλιεργούν ταλέντα και, συχνά, δεν εξετάζουν τις επιδόσεις τους σε αυτή τη σημαντική πτυχή της επιχείρησης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να διαμορφώνουν σχέσεις καθοδήγησης· μεγάλο μέρος της επιτυχίας του εργατικού δυναμικού εξαρτάται από τη δράση μιας ομάδας μεσαίων στελεχών που ενσωματώνουν τις αξίες της εταιρείας και αφιερώνουν χρόνο στην ανάπτυξη των υπαλλήλων τους.