Τι μπορεί να μας διδάξει η Σουηδία για να γίνουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος

Τι μπορεί να μας διδάξει η Σουηδία για να γίνουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος
Η τεχνολογική υστέρηση της Ελλάδας μπορεί να της κοστίσει ακριβά.

Το πόσο ισχυρή είναι η οικονομία ενός Κράτους εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών της. Η ιστορία έχει δείξει πως οι χώρες που δαπανούν ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού τους στην Παιδεία είναι αυτές που θεωρούνται προηγμένες πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Η ψηφιακή εποχή αλλάζει τα πάντα γύρω μας με ιλιγγιώδη ρυθμό, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκείνους που έχουν πρόσβαση στα νέα τεχνολογικά εργαλεία να καθορίσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σταδιακά η ψαλίδα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες αγορές θα ανοίξει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας χάσμα μεταξύ εκείνων που βασίζουν τη δραστηριότητά τους στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και σε αυτούς που κάνουν απλώς χρήση της.

Η Σουηδία είναι από τις χώρες που αντιλήφθηκαν από νωρίς τα οφέλη της έγκαιρης επιβίβασης στο “τρένο” του ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας στην καλλιέργεια τεχνολογικών δεξιοτήτων του σουηδικού λαού, φτάνοντας σήμερα να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. «Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ως το μέλλον της Ελλάδας» τέθηκε επί τάπητος  στο 5ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας που πραγματοποίησε το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Σουηδική Πρεσβεία στην οποία έδωσε το παρών η αφρόκρεμα του σουηδικού επιχειρείν.

Μιλώντας για τα οφέλη της ψηφιοποίησης η Charlotte Sammelin, Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα τόνισε πως στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και πως πρέπει να τη δούμε περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως πρόκληση. Αναγνώρισε πως στην Ελλάδα υπάρχει χαμηλή χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων και πως είναι αναγκαία η ενσωμάτωσή τους, μαζί με την κωδικοποίηση, στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Να δοθούν κίνητρα ώστε να μείνουν οι νέοι στη χώρα. Εστιάστε στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η Σουηδία δεν επαναπαύεται με το τι έχει πετύχει, αλλά στο τι δυσκολίες πρέπει να ξεπεράσει. Συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις επενδύσεις στο «χτίσιμο» του οικοσυστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Sammelin, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η ψηφιακή ανάπτυξη συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς, εξέλιξη που μπορεί να απειλήσει μελλοντικά την Ευρώπη.

Δώστε στις αγροτικές κοινότητες τεχνολογικά εργαλεία

Στη στρατηγική που ακολουθεί η Σουηδική κυβέρνηση και αφορά στη μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων της χώρας μέσα από την προσφορά ίσων ευκαιριών στην εργασία σε αραιοκατοικημένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, αναφέρθηκε η Υπουργός Αγροτικών υποθέσεων της Σουηδίας, Jennie Nilsson.

Στάθηκε στα νέα δεδομένα που φέρνουν έννοιες όπως ο Αυτοματισμός, η ρομποτική, το ΑΙ και τα Big Data, τονίζοντας πως όραμα της Σουηδίας είναι να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης και χώρα πρότυπο ως προς τις ευκαιρίες που εκμεταλλεύτηκε χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εκτίμησε δε ότι μέχρι το 2025 η Σουηδία θα έχει μπει στην κοινωνία των GIGA BIT.

“Έχουμε τις υποδομές, όμως υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Σήμερα το 77% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές διασυνδέσεις υψηλής ταχύτητας, ποσοστό που πέφτει στο 34% στις αγροτικές περιοχές και δουλεύουμε στο να το αυξήσουμε».

Από την πλευρά της η Laure Chapuis, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, μίλησε για την ανάγκη εκμετάλλευσης στο έπακρο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ευρώπη μέσα από την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και καινοτόμων προϊόντων. Εξήγησε πως η ΕΕ προχωρά σε θέματα ψηφιοποίησης, προσπαθώντας παράλληλα να ξεπεράσει τα προβλήματα που υπάρχουν στους κόλπους της. Υπενθύμισε πως τα τέλη περιαγωγής τελείωσαν, όπως και το geoblocking για την αγορά προϊόντων, εκσυγχρονίστηκαν οι κανόνες των τηλεπικοινωνιών και πλέον κάνουν focus στο 5G, ενώ την ίδια στιγμή διεξάγονται δράσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς είμαστε πιο ευάλωτοι στις κυβερνοεπιθεσεις.

«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί προτεραιότητα και μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει η Ευρώπη. Χάρη στη χρήση της υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 90% τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε 20δις για το σκοπό αυτό» επεσήμανε η κα Chapuis.

Σχολιάζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις παραδέχτηκε πως παραμένουν πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρόλο που υπάρχουν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα και ιδέες, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. «Το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Ιντερνέτ και αυτό είναι ενδεικτικό για το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων της χώρας σας» κατέληξε.

Μόλις μια στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτει ιστοσελίδα

Στην τεχνολογική υστέρηση της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ. Επικαλούμενος μελέτη που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών επιβεβαίωσε πως το χάσμα δεξιοτήτων διευρύνεται, με έναν στους τρεις Έλληνες να εργάζεται σε δουλειά κατώτερη των προσόντων του. Ειδικότερα, το έλλειμμα τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης επιδεινώνει την τάση πλήρωσης θέσεων με υποψήφιους υψηλότερων προσόντων. Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ 2008 – 2017 το ποσοστό της υπερεκπαιδευσης απασχόλησης αυξήθηκε κατά 61%.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο απογοητευτική στο επιχειρείν. Εν έτη 2019, μια στις τρεις ΜμΕ δεν χρησιμοποιεί κανένα τεχνολογικό εργαλείο, ενώ μόλις μια στις τρεις διαθέτει εταιρική ιστοσελίδα, στοιχεία που υπογραμμίζουν την ψηφιακή «ανωριμότητα» του ελληνικού επιχειρείν.

Εστίαση στην καλλιέργεια τεχνολογικών δεξιοτήτων

«Για να γίνει η αλλαγή χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο και χρήματα που θα αξιοποιηθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κυρίως στην εκπαίδευση. Είμαστε από τους λαούς με τη μικρότερη τεχνοφοβία πράγμα που σημαίνει ότι αν μας τα εξηγήσουν σωστά θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε γρήγορα τις αλλαγές και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.

Κατά την άποψή της επιβάλλεται γενική πληροφόρηση του πληθυσμού ώστε να κατανοήσει ο κόσμος τα οφέλη των νέων τεχνολογιών, αλλαγές στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, πλήρης επανακαθορισμός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δημιουργία τμήματος Data Science και δημιουργία  κουλτούρας για δια βίου εκπαίδευση.

«Οι εταιρείες ψάχνουν εναγωνίως ταλαντούχους νέους στον κλάδο της πληροφορικής. Αν μπορούσαμε να πάρουμε τους ανέργους και να τους μάθουμε κώδικα θα λύναμε το πρόβλημα» δήλωσε ο Νίκος Μυλωνοπουλος Associate Professor of Digital business, Alba. Η εκτίμησή του είναι πως με τα υφιστάμενα δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατον το leap frogging για να σημειώσουμε πρόοδο και πως η λύση θα έρθει μόνο αν εστιάσουμε στην εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς που θα μας δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.