Έρχεται η «Ημέρα των Ημερών» για την Ελλάδα

Έρχεται η «Ημέρα των Ημερών» για την Ελλάδα

Το CNNMoney μελετά όλες τις πιθανές καταλήξεις της κρίσιμης συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup της Πέμπτης και οι αποφάσεις που θα παρθούν για το μέλλον της Ελλάδας απασχολεί το σύνολο του παγκόσμιου Τύπου. Ανάμεσά τους και το CNNMoney που αντλεί έμπνευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την απόβαση στη Νορμανδία για να χαρακτηρίσει την αυριανή ημέρα ως την «D-day για την Ελλάδα».

Ωστόσο, όπως αναρωτιέται η αρθογράφος του CNNMoney Ivanna Kottasova, το «D» στον τίτλο θα μπορούσε να αποδώσει τρεις διαφορετικές λέξεις: «Deal» (συμφωνία), «Default» (χρεοκοπία) αλλά και «Delay» (καθυστέρηση).

Συμφωνία (Deal)

Για το CNNMoney η μόνη περίπτωση συμφωνίας είναι η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, η οποία όμως δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περεταίρω υποχωρήσεις.

Η αρθρογράφος του CNNMoney αναφέρεται στον πρόσφατο λόγο του Αλέξη Τσίπρα και στην επίθεση του στο ΔΝΤ και θεωρεί πως ο μόνος λόγος για μια στροφή 180 μοιρών της άποψης της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (70%) που ζητούν την παραμονή της χώρας στην ζώνη του Ευρώ.

Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, θα διατεθούν τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης και η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Χρεοκοπία (Default)

Εάν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί στην αποτυχία, η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια «οικονομική άβυσσο», εκτιμά το CNNMoney.

«Η χώρα πρέπει να πληρώσει 1,54 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα διάσωσης. Επιπλέον, χρωστά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνής αγορές θα πρέπει να κηρύξει χρεοκοπία. Μάλιστα, ενώ θεωρητικά η κρίσιμη  ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου, μια αποτυχία στις συζητήσεις θα σημάνει την επιβολή capital controls καθώς οι καταθέτες, που θα φοβούνται για τα χειρότερα, θα αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Κάτι που θα οδηγήσει ακόμα βαθύτερα την κρίση».

Καθυστέρηση (Delay)

Υπάρχει όμως και μια τρίτη περίπτωση για την Ελλάδα που είναι και η πιθανότερη, όπως επισημαίνει η Kottasova. Αυτή της αναβολής της λήψης απόφασης από τους Ευρωπαίους, κάτι που έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  μπορεί να παρουσιάσουν μια προσφορά ‘take it or leave it’ την Πέμπτη, για να την αξιολογήσει μέχρι την Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα».

Αλλά ακόμα και σε εκείνο το σημείο, το «παιχνίδι» θα μπορούσε να συνεχιστεί περεταίρω, καθώς σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της γερμανικής Bild η Ελλάδα θα μπορούσε, με κάποιον τρόπο, να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ για άλλους έξι μήνες και να αγοράσει τον κατάλληλο χρόνο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.