Τι μπορούμε να μάθουμε από τον Μακρόν για τις startups

Τι μπορούμε να μάθουμε από τον Μακρόν για τις startups

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει όσο κανένας άλλος στην Ευρώπη στην ατζέντα του τη ψηφιακή μετάβαση και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στις συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκε συχνά στον όρο «ψηφιακή εποχή». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι νεοφυείς επιχειρήσεις ή αλλιώς startups που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ψηφιακή μετάβαση και στην τέταρτη ψηφιακή επανάσταση.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει εκφράσει την επιθυμία του να μετατρέψει τη Γαλλία σε κέντρο για τις startups της Ευρώπης και φροντίζει με πράξεις να στηρίζει αυτό το σχέδιο.

Μόλις πριν δύο μήνες, τον Ιούλιο, εγκαινίασε τον σταθμό F στο κέντρο του Παρισιού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο χώρο που θα στεγάσει καινοτόμες εταιρείες, ενώ η Γαλλία έχει διασφαλίσει τη στήριξη τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Facebook και η Amazon. Μάλιστα, η Microsoft την έχει επιλέξει ως έδρα του νέου προγράμματός της για νέες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Βέβαια η Γαλλία έχει ήδη σημαντική «προίκα» στο συγκεκριμένο χώρο. Ενδεικτικά όσον αφορά στη χρηματοδότηση startups ξεπέρασε τη Γερμανία το 2016, ενώ πλέον βρίσκεται πίσω μόνο από τη Βρετανία, την οποία ο Μακρόν φιλοδοξεί να ξεπεράσει με «σύμμαχο» και το…Brexit.

Η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε σημαντικό αριθμό επενδυτικών οχημάτων όπως το Ταμείο Επιτάχυνσης της Γαλλικής Τεχνολογίας.  Με τη στήριξη της κρατικής επενδυτικής τράπεζας, της Bpifrance και με κεφάλαια ύψους 42 δισ. ευρώ, το κράτος χορηγεί δάνεια και εγγυήσεις δισεκατομμυρίων σε νεοφυείς εταιρείες και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.

Επίσης πρόσφατα ο Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε ένα ακόμη δημόσιο τομέα με κεφάλαια 10 δισ. ευρώ που θα επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη γαλλικών επιχειρήσεων σε ξένες πόλεις όπως στη Νέα Υόρκη και στη Σαγκάη και προωθεί τους Γάλλους επιχειρηματίες σε μεγάλα επιχειρηματικά συνέδρια.

station-f-emmanuel-macron-9

Ειδικό φορολογικό καθεστώς

Όπως αναφέρουν οι New York Times, o Γάλλος πρόεδρος έχει προχωρήσει και σε φορολογικά κίνητρα στις νέες εταιρείες, κίνηση απαραίτητη για να ανασάνουν μέχρι να καταφέρουν να έχουν κέρδη. Η κυβέρνηση παρέχει ειδικό φορολογικό καθεστώς στις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και έχει παραχωρήσει καθεστώς εξαίρεσης από τη φορολογία σε 6.600 επιχειρήσεις στο πλαίσιο προγράμματος που άρχισε το 2004 και έχει κόστος 1,17 δισ. ευρώ. Ο κ. Μακρόν έχει, άλλωστε, υποσχεθεί να εξαιρέσει την κατοχή μεριδίου επιχείρησης από τη φορολογία περί πλούτου και να περιορίσει στο 30% από το 50% τον φόρο επί των αποδόσεων κεφαλαίου.

Visa για startuppers

Ο νέος Πρόεδρος έχει μιλήσεις για την ανάγκη να γίνει η Γαλλία «μια χώρα μονόκερων». Μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο Viva Tech στο Παρίσι, ο Μακρόν παρουσίασε πώς η κυβέρνησή του σκοπεύει να ενθαρρύνει τη δημιουργία παγκοσμίως ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, απλοποιώντας την εποπτική νομοθεσία, καθιστώντας ευκολότερο για τους ταλαντούχους ανθρώπους να εργαστούν στη Γαλλία, και υποστηρίζοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις με χρήμα.

Η βίζα είναι διαθέσιμη σε ιδρυτές startup, εργαζομένους και επενδυτές, στα πλαίσια μιας ταχείας διαδικασίας εξασφάλισης άδειας παραμονής στη Γαλλία γνωστής και ως «διαβατήριο ταλέντου». Έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και επεκτείνεται και στα άμεσα μέλη της οικογένειας.

Μια άλλη πρόταση του Μακρόν αφορά τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών που να μπορεί να υποστηρίζει τις startup καθώς αναπτύσσονται. Και μίλησε επίσης και για την ανάγκη δημιουργίας της Ψηφιακής Κοινής Αγοράς – πρόκειται για πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στόχο έχει τον εναρμονισμό των κανόνων σε τομείς όπως οι υπηρεσίες streaming και τα τέλη roaming.

Πολλά από τα παραπάνω σίγουρα προσαρμοσμένα στο ελληνικό οικοσύστημα επιχειρήσεων και στα δικά του μικρότερα δεδομένα, μπορούν να λειτουργήσουν και εδώ. Με την έναρξη λειτουργίας του EquiFund οι ελληνικές startups θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι μέχρι τώρα. Το θέμα είναι να «υιοθετηθούν» εργαλεία που θα βοηθήσουν τις ελληνικές εταιρείες να κεφαλαιοποιήσουν την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα. Παράλληλα με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το νέο νομοσχέδιο για startup επιχειρήσεις, που έχει προαναγγείλει από το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομίας, το οπο΄λιο θα παρέχει κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ανακοπεί η εκροή αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού από τη χώρα και γενικά να αλλάξει ο παραγωγικός ιστός της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Tο μεγαλύτερο campus για startups στον κόσμο είναι στην Ευρώπη