Τι μπορούν να μάθουν οι επιχειρηματικοί ηγέτες από το Game of Thrones

Τι μπορούν να μάθουν οι επιχειρηματικοί ηγέτες από το Game of Thrones

Ένα νέο βιβλίο φέρνει τον φανταστικό κόσμο του Ρ.Ρ. Μάρτιν, στην πραγματικότητα των επιχειρήσεων.

 

Στη φανταστική σειρά των βιβλίων A Song of Ice and Fire υπάρχει ένα ρητό: όταν παίζει το Παιχνίδι των Θρόνων τότε κερδίζεις ή πεθαίνεις. Μέση λύση δεν υπάρχει. Όμως, ευτυχώς, στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα.

Με αυτό το σκεπτικό ο καθηγητής της Σχολής Επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου Columbia, Bruce Craven, περιγράφει τα αληθινά μηνύματα που λαμβάνουμε από το Game of Thrones σε ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο «Win or Die: Leadership Secrets From Game of Thrones».

Οι φίλοι των διάσημων βιβλίων φαντασίας ή της τηλεοπτικής σειρά του HBO είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απολαύσουν τα πραγματικά μαθήματα που βγάζουν οι πολιτικές δολοπλοκίες των ηρώων του Μάρτιν.

Όπως και ο Μάρτιν, έτσι και ο Craven δεν επιδιώκει να ανυψώσει επιτηδευμένα τους χαρακτήρες του. Ξεκινά, μάλιστα, με μια συμβουλή: «Μη γίνετε ο Ned Stark», ο οποίος έβαλε πάνω από όλα τις προσωπικές του αξίες, θεωρώντας τες πως είναι αντικειμενικές. Κάτι που τελικά του κόστισε το κεφάλι του! «Οι ηγέτες είναι υποχρεωμένοι να αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τις αξίες τους», γράφει ο Graven.

Οι μελλοντικοί senior-managers που επιθυμούν να βελτιώσουν τις ικανότητες των υφισταμένων τους μπορούν να μάθουν περισσότερα, καθώς ο Craven καταρρίπτει μια- μια εφαρμογές αυτοπροστασίας, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και διαχείριση σχέσεων. Και, παρότι η Cercei Lannister λέει το αντίθετο, υπάρχει ακόμη μια μέση λύση.