Τι δείχνουν τα «μαύρα κουτιά» του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών;

Τι δείχνουν τα «μαύρα κουτιά» του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών;

Οι ουκρανικές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα πως η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε «αποσυμπίεση» που προκλήθηκε από «ισχυρή έκρηξη».

Σε «αποσυμπίεση» που οφείλεται με μια «ισχυρή έκρηξη» την οποία προκάλεσε ένας πύραυλος οφείλεται η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysian Airlines την 17η Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την εξέταση των «μαύρων κουτιών» του Boeing.

«Τα στοιχεία των καταγραφέων που βρίσκονταν στο αεροσκάφος δείχνουν ότι η καταστροφή και η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκαν από μια τεράστια αποσυμπίεση που οφείλεται με μια έκρηξη εξαιτίας των διατρήσεων που προκάλεσε η έκρηξη ενός πυραύλου στην άτρακτο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣυμβουλίουΑσφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο.

Ο Λισένκο εξήγησε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από ειδικούς που ανέλυσαν τους καταγραφείς από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ερωτηθέν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει τις έρευνες δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες. «Προτιμάμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη από το να δημοσιεύουμε αποσπασματικές πληροφορίες εδώ και εκεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Φερνόι, η εκπρόσωπος του OVV.

Η Βρετανία έχει επιφορτιστεί με το έργο να μεταφορτώσει τα δεδομένα από τα δύο μαύρα κουτιά που ανασύρθηκαν από το σημείο της συντριβής και να παραδώσει τις πληροφορίες στους διεθνείς ερευνητές προκειμένου να τα αναλύσουν.

Εν τω μεταξύ τις έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δυσχεραίνουν οι διαρκείς συγκρούσεις στη γύρω περιοχή μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών.

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία αναγνώρισαν σήμερα ότι έχουν χάσει τον έλεγχο ενός τμήματος της ζώνης στην οποία κατέπεσε το αεροσκάφος, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν επί του πεδίου και ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν σε πολλές πόλεις που βρίσκονται πλησίον. «Οι Ουκρανοί έχουν καταλάβει ένα τμήμα της περιοχής της συντριβής» δήλωσε στον Τύπο ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ολλανδικής αστυνομίας δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα βρεθούν όλα τα πτώματα των θυμάτων από τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 στην ανατολική Ουκρανία, όπως και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις», τόνισε ο Χέραρντ Μπόουμαν ενημερώνοντας το ολλανδικό κοινοβούλιο για το θέμα. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να δώσω εγγυήσεις ότι θα βρεθούν όλα τα πτώματα και θα επιστραφούν τα προσωπικά τους είδη (στις οικογένειές τους) όμως πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο Μπόουμαν διαβεβαίωσε ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πόσα πτώματα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα. «Αυτά που είδαμε μέσα στους σάκους που ήρθαν από την Ουκρανία (…) είναι απερίγραπτα, είναι πραγματικά φρικιαστικά. Υπάρχουν (ανθρώπινα) κομμάτια, μικρά και μεγάλα. Ορισμένα από αυτά είναι καμένα», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΗΕ: Πιθανό «έγκλημα πολέμου» η κατάρριψη του Boeing της Malaysian

«Απογείωση» φόβου, «συντριβή» εμπιστοσύνης