Τι φανερώνει η δικογραφία για τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης που εξάρθρωσε η Αντιτρομοκρατική

Τι φανερώνει η δικογραφία για τη δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης που εξάρθρωσε η Αντιτρομοκρατική

Σημαντικά στοιχεία για επιθέσεις, αλλά και διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή, περιλαμβάνει ο φάκελος των αστυνομικών αρχών για τα μέλη της οργάνωσης.

Πριν από το 2010 φαίνεται να λειτουργούσε η ακροδεξιά οργάνωση που φερόμενα ως μέλη της συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση από τα στοιχεία της οποίας φαίνεται να προκύπτουν διασυνδέσεις με την Χρυσή Αυγή.

Στον φάκελο περιέχονται πληθώρα στοιχείων από άρσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ενώ εντύπωση προκαλεί συνομιλία μελών της οργάνωσης που συζητούν για την δράση τους και αναφέρουν πως πρέπει να “σταματήσουν να χτυπούν “τα παιδάκια” και να ασχοληθούν πλέον με το Δημόσιο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δικογραφία αναφέρεται ότι οι επτά κατηγορούμενοι για κακουργήματα, έχουν ενταχθεί σε “δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα” τουλάχιστον τριών ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές , είτε ως Combat 18 Hellas, η οποία “επεδίωκε την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων”.

Σύμφωνα με την προανακριτική κατάθεση ενός εκ των κατηγορουμένων η οργάνωση φαίνεται να δρούσε πριν το 2010 τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών εμπλεκομένων, φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία για διασύνδεση της ομάδας Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) με την Χρυσή Αυγή. Στις επίμαχες συνομιλίες που καταγράφηκαν, μέλη της ΑΜΕ φαίνεται να αναφέρονται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο από την Χρυσή Αυγή που είτε ονομάζεται, είτε αποκαλούν “Λύκο”.

Η δράση της ομάδας των ακροδεξιών αποκαλύφθηκε όταν τον Φεβρουάριο του 2018 άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην Αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και άλλα τρία για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα δίνοντας ωστόσο τα τηλέφωνά τους.

Η πληροφορία αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρή και έτσι οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε δεκάδες άρσεις απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ανάμεσα στις συνομιλίες που καταγράφηκαν είναι και μία μεταξύ δυο κατηγορουμένων που αναφέρονται σε “κατόπτευση χώρου” και συζητούν αν θα χρησιμοποιήσουν μηχανάκι ή αυτοκίνητο για τη δράση. Τελικώς αποφασίζουν να πάνε με μηχανάκι και να πάρουν μαζί τους “και ένα δεκάλιτρο μπιτόνι”.

Από τις συνομιλίες επίσης προκύπτει η δομή της οργάνωσης καθώς οι συνομιλούντες αναφέρονται σε πρόσωπο που ονομάζουν ” ο άλλος” ο οποίος φαίνεται υψηλόβαθμος στις τάξεις της ομάδας καθώς μετά από κάθε δράση του στέλνουν βίντεο.

Σε συνομιλίες επίσης αναφέρουν ότι η ιδανική ώρα την νύχτα για να “αναλάβει κάποιος δράση” είναι μεταξύ  02:00′ πμ και 04:00′ πμ, και ότι έχουν πυρήνες που αποτελούνται από δύο έως πέντε μέλη.

Σύμφωνα με το υλικό που έχει συλλεχθεί ,τα μέλη της οργάνωσης πιθανότατα δεν γνώριζαν το όνομα του αρχηγού πλην του ψευδώνυμου “Τσαμπ”. Στην προανακριτική του απολογία ο “Τσαμπ” φέρεται να αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν το 2010 και να υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα έχει το ρόλο του συντονιστή. Επίσης φαίνεται να είπε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι χωρίς αρχηγό και ότι ο ίδιος απλώς συντόνιζε και συγκέντρωνε το οπτικοακουστικό υλικό που λάμβανε από διάφορα άτομα του εθνικιστικού χώρου. Οι αποστολείς , σύμφωνα με τον “Τσαμπ”, μαζί το υλικό, του δήλωναν και το όνομα της οργάνωσης που επιθυμούν να φαίνεται στην ανάρτηση ενώ ο ίδιος τελικώς αποφάσιζε για το αν θα αναρτηθεί και με ποιο όνομα.

Σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο η οργάνωση εμφανίζεται ως “ριζοσπάστες εθνικιστές”, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει “ένα χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα”, από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18 Hellas, οργάνωση Εθνικό σοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, Inferno NS από τη Ναύπακτο, Αυτόνομοι.

Οι επτά κατηγορούμενοι για κακουργήματα θα απολογηθούν στον ανακριτή το Σάββατο, ενώ οι τέσσερις συγκατηγορούμενοι τους για πλημμελήματα θα βρεθούν στο ανακριτικό γραφείο για τις απολογίες τους την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ