Τι είναι τα capital controls και πώς μας επηρεάζουν

Τι είναι τα capital controls και πώς μας επηρεάζουν

Τι σημαίνουν οι περιορισμοί στις αναλήψεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital control) συμβαίνει όταν η κυβέρνηση ενημερώνει, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας,  ότι δεν έχουν οι πολίτες πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα χρήματά τους ελεύθερα.

Μια κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να διατάξει τις τράπεζες της να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στις καθημερινές αναλήψεις και στις μεταβιβάσεις μετρητών στο εξωτερικό.

Μπορεί επίσης να επιβάλει άλλα μέτρα, όπως περιορισμό των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα.

Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν οι εκροές των ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού, σε διαφορετικό νόμισμα ή να κρύψουν οι πολίτες λεφτά στο σπίτι.

Η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι:

1. Θα μπει πλαφόν στις αναλήψεις. Το ύψος δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Οι περισσότεροι έλεγχοι επιτρέπουν στους ανθρώπους περιορισμένη πρόσβαση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, προκειμένου να τους αφήσουν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες και να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο της δραστηριότητας στην οικονομία.Για παράδειγμα, στην Κύπρο οι καθημερινές αναλήψεις περιορίζονταν στα 300 σε μετρητά ανά άτομο ανά ημέρα. Να διευκρινιστεί ότι η εισήγηση είναι να διαφοροποιούνται ανάλογα με τον κάθε λογαριασμό.

2. Οι επιταγές δεν θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν και θα μένουν στα χαρτιά.

3. Δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

4. Η πληρωμή μισθών θα απαιτεί υποβολή δικαιολογητικών.

5. Δεν θα μπορούν να “σπάσουν” προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.

Το γενικό συμπέρασμα με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων είναι ότι μόλις η οικονομική αστάθεια διευθετηθεί, οι αναλήψεις πανικού θα τελειώσουν και οι έλεγχοι μπορεί να αρθούν.

Όσο περισσότερο βρίσκονται σε ισχύ, ωστόσο, έχουν μεγαλύτερη επίδραση σε μια οικονομία – μια σύσφιξη στις επιχειρηματικές συναλλαγές και αναλήψεις των καταθέσεων θα μπορούσε να επηρεάσει με τη σειρά της, τομείς όπως τις λιανικές πωλήσεις και τον τουρισμό, την εμπορική δραστηριότητα και τη βιομηχανία της χώρας στο σύνολό της.

Να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, οι οποίες δηλώνουν ότι τα χρήματα θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ρέουν σε όλη την περιοχή του ενιαίου νομίσματος.