Τι είναι τελικά το 5G;

Τι είναι τελικά το 5G;
epa07400776 An attendant walks past a 5G banner during the third day of Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, northeastern Spain, 27 February 2019. The MWC, running until 28 February, brings the lastest mobile innovations and leading-edge technology from more than 2,400 companies. EPA/Enric Fontcuberta Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νέα τεχνολογία ασύρματου δικτύου υπόσχεται τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Πόσο έτοιμοι είμαστε να το υποδεχτούμε;

Αυτόνομα οχήματα δίχως οδηγό, εικονική πραγματικότητα, έξυπνες πόλεις και δικτυωμένα ρομπότ θα τροφοδοτούνται από δίκτυα 5G. Το 5G υπόσχεται να ανοίξει την πόρτα σε νέες χειρουργικές διαδικασίες, ασφαλέστερες μεταφορές και εθιστικά βιντεοπαιχνίδια.

Σημαντικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά με την ανάπτυξη δικτύων 5G, και τα πρώτα δίκτυα 5G είναι ήδη σε λειτουργία.

Το 5G αφορά κατά κύριο λόγο τρία πράγματα: Μεγαλύτερες ταχύτητες, ταχύτερες συνδέσεις και ταχύτερη πρόσβαση στο cloud.

Όπως κάθε τεχνολογία ασύρματου δικτύου «επόμενης γενιάς», το 5G θα δώσει στο τηλέφωνό σας ταχύτερη σύνδεση – έως και 100 φορές ταχύτερη από το 4G. Αυτή η ταχύτητα είναι αρκετή για να κάνει stream ένα βίντεο “8Κ” ή να κατέβει μια τρισδιάστατη ταινία σε 3 δευτερόλεπτα. Στο 4G, θα χρειάζονταν έξι λεπτά.

Το πρόσθετο εύρος ζώνης του 5G θα καταστήσει την υπηρεσία πιο αξιόπιστη, επιτρέποντας σε περισσότερες συσκευές να συνδέονται ταυτόχρονα στο δίκτυο.

Όμως, το 5G αφορά πολλά περισσότερα από τα smartphone. Αισθητήρες, θερμοστάτες, αυτοκίνητα, ρομπότ και άλλες νέες τεχνολογίες θα συνδέονται όλες με το 5G μία ημέρα. Τα σημερινά δίκτυα 4G δεν έχουν το εύρος ζώνης για τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα μεταφέρουν όλες αυτές οι συσκευές.

Για να τα καταφέρει όλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος του δικτύου 5G θα ταξιδεύει πάνω σε κύματα υψηλής συχνότητας. Αυτές οι υψηλότερες συχνότητες φέρνουν μαζί τους μεγαλύτερες ταχύτητες και μεγαλύτερο εύρος ζώνης. Όμως, δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσα από τοίχους, παράθυρα ή στέγες, και γίνονται πολύ πιο αδύναμες σε μεγάλες αποστάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν χιλιάδες – ίσως και εκατομμύρια – μικροσκοπικών πύργων κυψελών πάνω στις κολώνες φωτισμού, στους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων, και μέσα στα σπίτια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 5G αρχικά θα συμπληρώσει το 4G αντί να το αντικαταστήσει. Σε κτίρια και σε πολυσύχναστες περιοχές, το 5G μπορεί να δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά το 4G θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για να καλύψει μεγαλύτερες περιοχές.