Τι είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του για τεστ, μάσκες και άνοιγμα σχολείων

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του για τεστ, μάσκες και άνοιγμα σχολείων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συζήτηση που διεξάγεται, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020. Η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση, είπε εισαγωγικά, υπηρέτησε μια πολιτική που λάμβανε υπόψη επιστημονικά δεδομένα. Σε αντίθεση με δόγματα και μάγους, η επιστήμη δεν κατέχει το αλάθητο. Δεν υπάρχει πάντα και παντού απόλυτη συμφωνία των επιστημόνων, σημείωσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα “μένουμε σπίτι” το οποίο οι πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το “μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι”. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε «Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα».

«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, σαν να ήταν στον αυτόματο πιλότο» σημείωσε στη συνέχεια, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια άλλα συχνά και φωναχτά: “τι θα γινόταν αν…”. Ευτυχώς δεν θα μάθουμε».

«Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης “ολοκληρωτισμός”. Όταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο. Η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος ακολουθεί έναν τέτοιο δρόμο απλώς είναι εκτός εποχής» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Για τα τεστ είπε ότι η στρατηγική που ακολούθησε η χώρα υποδείχθηκε από την επιτροπή των επιστημόνων, και μέχρι στιγμής απεδείχθη σωστή. Ο αριθμός των τεστ προφανώς πρέπει να αυξηθεί, έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο, συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι θα προμηθευτούμε τεστ σε μεγάλο αριθμό και αυτό θα γίνει με ιδιωτική δωρεά για την πρώτη μεγάλη παρτίδα τεστ αντισωμάτων.

Τόνισε, επίσης, ότι τα πραγματικά κρούσματα παγκοσμίως είναι πολύ περισσότερα από τα επισήμως εντοπισμένα. «Εάν η διάδοση ήταν πολύ πιο έντονη, αυτό θα το βλέπαμε στα νοσοκομεία, στις εντατικές και τους θανάτους. Αυτούς τους δείκτες παρατηρούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα θετικά δημοσιεύματα είπε ότι είναι κατάκτηση μετά από δέκα χρόνια άσχημης κριτικής. Δέχθηκε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά έχουμε μια υπερηφάνεια από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της επιδημίας, τόνισε.

Για τις μάσκες

«Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο.

Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε». Επίσης σημείωσε «το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα».

Για τα σχολεία

«Είναι διαφορετικό να υπάρχει επιστημονική διαφωνία και άλλο να δημιουργούμε αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία. μέσα κοντά στην αντιπολίτευση κάνουν αυτό. είναι λάθος να το κάνουν.

Περισσότερες χώρες το αποφασίζουν για πολλούς λόγους κοινωνικούς, ψυχολογικούς και οικονομικούς. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που συντρέχουν να ανοίξουν τα σχολεία

Τώρα γνωρίζουμε περισσότερα. Στην αρχή νομίζαμε ότι απιδιά ήταν υγειονομικές βόμβες. Τώρα οι ειδικοί λένε ότι κολλάνε πιο δύσκολα και μεταδίδουν πιο δύσκολα.

Ανοίγουμε με λιγότερο συγχρωτισμό και θεωρώ ότι έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις.

Κρατούμε τα δημοτικά είναι δύσκολο να μπουν κανόνες στα μικρά παιδιά. θα το εξετάσουμε και θα πάρουμε τελικές αποφάσεις τέλη Μαΐου.

Δεν πρέπει να γίνει σπέκουλα πάνω στο θέμα.

Τα κλειστά σχολεία επιτείνουν την κοινωνικό  ανισότητα

Παρακολουθούμε τα δεδομένα κι αν χρειάζεται αναπροσαρμογή το εξετάζουμε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη νέα δέσμη μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, με σημαντικότερο την παράταση για τρεις μήνες του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.