Τι πραγματικά ισχύει για capital controls σε μισθούς και κίνητρα χρήσης καρτών

Τι πραγματικά ισχύει για capital controls σε μισθούς και κίνητρα χρήσης καρτών
Ï áíáðëçñùôÞò õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí Ôñýöùí ÁëåîéÜäçò (Ä) óõíïìéëåß ìå ôïí õöõðïõñãü Åñãáóßáò, ÊïéíùíéêÞò ÁóöÜëéóçò êáé ÊïéíùíéêÞò Áëëçëåããýçò áñìüäéï ãéá èÝìáôá Êïéíùíéêþí Áóöáëßóåùí ÁíáóôÜóéï Ðåôñüðïõëï (Á) êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò óõæÞôçóçò åðß ôùí Ðñïãñáììáôéêþí Äçëþóåùí ôçò ÊõâåñíÞóåùò óôç ÂïõëÞ, Ôñßôç 6 Ïêôùâñßïõ 2015. Óõíå÷ßæåôáé óÞìåñá êáé áýñéï ç áíÜãíùóç ôùí ðñïãñáììáôéêþí äçëþóåùí ôçò êõâÝñíçóçò, ìå ôïðïèåôÞóåéò õðïõñãþí êáé âïõëåõôþí, ìåôÜ ôç ÷èåóéíïâñáäéíÞ åíáñêôÞñéá ïìéëßá ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá. Ç äéáäéêáóßá ïëïêëçñþíåôáé ôá ìåóÜíõ÷ôá ôçò ÔåôÜñôçò, ïðüôå ç êõâÝñíçóç ëáìâÜíåé øÞöï åìðéóôïóýíçò ìå öáíåñÞ ïíïìáóôéêÞ øçöïöïñßá. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Τρύφων Αλεξιάδης απέκλεισε περιορισμούς στη μισθοδοσία και προανήγγειλε ενίσχυση χρήσης πλαστικού χρήματος.

Υποχρεωτικά και εθελοντικά κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης στο Mega.

Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως δεν θα εφαρμοστεί capital control στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος, και πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν.

Όπως ανέφερε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016. Παράλληλα, επισήμανε πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, είπε.

Ερωτηθείς για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «αυτοί που έχουν μπει και είχαν τη δυνατότητα πιο σύντομης αποπληρωμής, θα το πληρώσουν πιο σύντομα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το εάν κάποιος έχει καταθέσεις στην τράπεζα, τώρα πάμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα».

Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και επισήμανε πως θα αποκτηθεί καλύτερο νομικό οπλοστάσιο, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, μέσω των ελέγχων.

Επιπλέον, αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας υπογράμμισε πως «προσπαθούμε να μεταφέρουμε το βάρος από τα χαμηλά στρώματα στα υψηλά και τα πιο υψηλά», τονίζοντας ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει πώς θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, ακόμη και στα τέλη κυκλοφορίας. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, υποστήριξε, διευκρινίζοντας ότι φέτος οι πληρωμές θα των τελών θα γίνουν με το ίδιο σύστημα και είναι συγκεκριμένη η οροφή του ποσού. «Εάν μπορούμε να το κάνουμε πιο δίκαια και αναλογικά θα το κάνουμε» κατέληξε.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή της Κυριακής, το σχέδιο για χρήση πλαστικού χρήματος προβλέπει τα εξής: 

-Όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν το 2016 θα υποχρεούνται για όλες τις συναλλαγές τους να χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες (εγκατάσταση μηχάνημα POS με επιδότηση από ΕΣΠΑ)

-Αρκετοί κλάδοι θα υποχρεωθούν από το 2016 να χρησιμοποιούν για όλες τις συναλλαγές τους με τους πολίτες κάρτες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εταιρείες με υλικά οικοδομών κλπ)

-Ένταξη κάποιων περιοχών της χώρας, αρχίζοντας με τουριστικές περιοχές

-Δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για χρέη προς ιδιώτες και τράπεζες.

-Κίνητρα στους φορολογούμενους (με τη συλλογή 2.000-3.000 ευρώ διαφόρων αποδείξεων μέσω καρτών ή αποδείξεις 500-600 ευρώ από ομάδες ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα δίνεται λαχνός και θα διενεργούνται κληρώσεις ακινήτων, νέα δώρα από τράπεζες, μείωση επιτοκίου χρήσης καρτών, αφορολόγητο 9.500 ευρώ που θα χτίζεται μέσω πιστωτικών καρτών, αναγνώριση ιατρικών δαπανών)

-Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS για να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα τα στοιχεία.