Τι ισχύει για τις τραπεζικές θυρίδες

Τι ισχύει για τις τραπεζικές θυρίδες

Αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών στις θυρίδες.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών στις θυρίδες σε καταστήματα που είναι ανοιτά, προανήγγειλαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα καθορίζεται το πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών στις θυρίδες, δήλωσε o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το περιεχόμενο των θυρίδων, εξήγησε ο κ. Μάρδας.

Σε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε με τις τραπεζικές θυρίδες μετά τις δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε πως η απόφαση να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτές ελήφθη για λόγους ισονομίας καθώς πρόσβαση θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι κάτοχοι θυρίδων στα 1.120 υποκαταστήματα που παραμένουν ανοιχτά και όχι όλοι οι υπόλοιποι. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το περιεχόμενο των θυρίδων και δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο.

Θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα καθορίζει τη διαδικασία από εδώ και στο εξής, διαβεβαίωσε από την πλευρά της και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με τον Bήμα FM.

Τι ισχύει σήμερα
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης στις 28 Ιουνίου για την τραπεζική αργία και την επιβολή capital controls, οι κάτοχοι τραπεζικών θυρίδων δεν μπορούν να ανοίξουν τη θυρίδα τους κι αυτό διότι θεωρείται τραπεζική συναλλαγή.

Αμέσως μόλις ανοίξουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών, οι πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις θυρίδες τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν στις συναλλαγές τους.

Για να ανοίξει μια θυρίδα απαιτείται εισαγγελική παρέμβαση και παρουσία εισαγγελέα.

Η διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα είναι να μην είναι παρών υπάλληλος.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των θυρίδων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, είπε ότι για λόγους ισότιμης μεταχείρισης όλων των πελατών των τραπεζών, οι θυρίδες θα ανοίξουν όταν ανοίξουν όλα τα καταστήματα, και οι δικαιούχοι θα έχουν την απόλυτη κυριότητα.

Ελεύθερη πρόσβαση στα χρήματα
Ο δικαιούχος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνοδεύεται από υπάλληλο της τράπεζας. έχει ελεύθερη πρόσβαση στα χρήματά του, τα οποία βρίσκονται σε θυρίδα και δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανείς.

Ακόμη το περιεχόμενο κάθε θυρίδας είναι μυστικό, καθώς είναι μία ιδιωτική συμφωνία με την τράπεζα για να φιλοξενήσει κάποια στοιχεία του μισθωτή.

Πότε μπορεί να ανοίξουν
Οι θυρίδες «ανοίγονται» μόνο σε περίπτωση έκνομων ενεργειών ή σε κληρονομικές υποθέσεις.

«Αίρεται το απόρρητο σε περιπτώσεις κληρονομιών, όπου παρίσταται ένας δημόσιος λειτουργός, συμβολαιογράφος. Παρουσία του καταγράφεται το περιεχόμενο μίας θυρίδας. Σε κάθε περίπτωση όμως το περιεχόμενο δεν ενδιαφέρει την τράπεζα και πολύ περισσότερο το κράτος. Κανονικά σε αυτές τις περιπτώσεις – όπως αυτή που διανύουμε – θα έπρεπε να ευνοείται το άνοιγμα των θυρίδων για να ευνοείται η οικονομία και να κυκλοφορήσουν κάποια χρήματα στην αγορά» αναφέρει ο δικηγόρος Παναγιώτης Περράκης στο news.gr.

Τέλος τα χρήματα σε θυρίδα τράπεζας δεν καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων το ΤΕΚΕ.