Τι κάνει το touchpad Sensel Morph τόσο ιδιαίτερο

Τι κάνει το touchpad Sensel Morph τόσο ιδιαίτερο

Για να χρησιμοποιήσετε το touchpad Sensel Morph, χρειάζεστε ένα αντικείμενο. Οποιοδήποτε αντικείμενο. Τα δάχτυλά σας, μια γραφίδα, ένα πινέλο, μια μπανάνα.

Με επίπεδο ορθογώνιο μεταλλικό πλαίσιο με στρογγυλεμένες γωνίες, το Sensel Morph έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα iPad και είναι λίγο πιο χοντρό από ένα mousepad. Το touchpad τοποθετείται πάνω στο γραφείο σας και συνδέεται με φορητό υπολογιστή, επιφάνεια εργασίας υπολογιστή ή tablet λειτουργώντας με το υπάρχον λογισμικό, όπως κάποιο πρόγραμμα ζωγραφικής ή παιχνίδι. Η ευαίσθητη στην πίεση επιφάνειά του μπορεί να καταλάβει την πίεση με την οποία γράφετε πάνω του.

Το Morph είναι ένα νέο είδος συσκευής εισόδου δεδομένων που μπορεί να συνδεθεί με (ή, ενδεχομένως, να αντικαταστήσει) το πληκτρολόγιό σας, το trackpad, το ποντίκι, ή το tablet Wacom.

Δίχως κάλυμμα, είναι σαν ένα υπερμέγεθες υπερευαίσθητο trackpad. Μπορείτε να σχεδιάσετε και να γράψετε σε αυτό, να σύρετε το ποντίκι ή να χειριστείτε στην οθόνη τα αντικείμενα με το χέρι σας. Αλλά αυτό που το κάνει ενδιαφέρον (και διασκεδαστικό) είναι οι επιπλέον δυνατότητές του.

Αν συνδέσετε ένα προαιρετικό 3D κάλυμμα πυριτίου, το Morph θα μετατραπεί σε πληκτρολόγιο, γραφίδα, πιάνο, χειριστήριο ηλεκτρονικών παιχνιδιών ή drum pad. Το touchpad ανιχνεύει αυτόματα οτιδήποτε ακουμπάει πάνω του και ερμηνεύει τις πληροφορίες αφής αναλόγως, έτσι ώστε να γνωρίζει αν πατάτε τη νότα Ντο στο πιάνο ή πιέζετε ασταμάτητα κάποιο κουμπί παίζοντας παιχνίδια. Η Sensel έχει κατασκευάσει πέντε από αυτά τα καλύμματα ήδη και σχεδιάζει τη δημιουργία περισσότερων που θα πωλούνται ξεχωριστά.

Ο Ίλια Ρόζενμπεργκ και ο Ααρών Ζαράγκα ίδρυσαν τη Sensel το 2013, όντας συνάδελφοι μαζί στην Amazon. Στην Amazon εργάστηκαν πάνω στο κουμπί Dash Amazon και δημιούργησαν τη λειτουργία PagePress για το Kindle Voyage. Ο Ρόζενμπεργκ έχει περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στην τεχνολογία αφής.

Στην αρχή, δεν ήταν σίγουροι για το πώς να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή τεχνολογία που είχαν σχεδιάσει.

Αντίθετα με τις περισσότερες επιφάνειες και οθόνες αφής, το υψηλής ανάλυσης Morph μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένου του σχήματός του. Ενώ οι άλλες επιφάνειες αφής ανιχνεύουν μερικά σημεία πίεσης, το Morph μπορεί να ανιχνεύσει μέχρι και 16 διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα. Ανιχνεύει κάθε διαφοροποίηση στο φάσμα πίεσης μέσω 20.000 αισθητήρων.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι όσοι το έβλεπαν ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν για κάτι διαφορετικό», είπε ο Ζαράγκα.

Αντί να επικεντρωθεί σε μία εφαρμογή, η εταιρεία αποφάσισε να αξιοποιήσει την τρέλα των σχεδιαστών της. Εκτός από τα καλύμματα που κατασκευάζει η Sensel, όποιος διαθέτει ένα 3D εκτυπωτή μπορεί να δημιουργήσει το δικό του κάλυμμα.

Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης, έπαιξα ένα τραγουδάκι στο πιάνο, ζωγράφισα και έπαιξα τύμπανα ενώ παράλληλα ήμουν συνδεδεμένος με έναν φορητό υπολογιστή. Για να επιδειχθεί πόσο ευαίσθητη είναι η επιφάνεια αφής, τοποθετήθηκε ένα φλιτζάνι καφέ πάνω της. Η δοκιμαστική εφαρμογή της Sensel έδειξε ότι όταν το κύπελλο ταρακουνιόταν, το Morph μπορούσε να ανιχνεύσει το υγρό που κυμάτιζε από πλευρά σε πλευρά.

Η νεοσύστατη εταιρεία έχει ήδη κάποιες απόρρητες πηγές χρηματοδότησης και συνεργάζεται με έναν κατασκευαστή στην Κίνα. Την Τρίτη, ξεκίνησε μια εκστρατεία Kickstarter για να συγκεντρώσει 60.000 δολάρια. Το Senel Morph θα πωλείται με τιμές που ξεκινούν από τα 199 δολάρια και θα προσφέρεται μαζί με τρία καλύμματα. Η Sensel ελπίζει να έχει μια τελική έκδοση προς πώληση μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.