Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Disney να δώσει 52 δισ. για την απόκτηση της 21st Century Fox

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Disney να δώσει 52 δισ. για την απόκτηση της 21st Century Fox
epa06354216 Bob Iger (L), the CEO of The Walt Disney Company, and company mascot Mickey Mouse stand together before ringing the opening bell of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 27 November 2017. EPA/JUSTIN LANE

Η ένωση των δύο «γιγάντων» της ψυχαγωγίας μπορεί να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για το Χόλιγουντ και να επιτρέψει στη Disney να θεμελιώσει την αυτοκρατορία της.

του Andrew Nusca

Η Walt Disney ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της 21st Century Fox Corp. Η συμφωνία, ύψους 52,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που φημολογείτο έντονα εδώ και καιρό, αναμένεται να συνταράξει το Χόλυγουντ.

Η Disney είναι μια εταιρεία γνωστή για τον Mickey Mouse και τους χαρακτήρες της Pixar και της Marvel. Η Fox είναι γνωστή για τους X-Men, το Avatar και τους The Simpsons, μεταξύ άλλων. Πρόκειται, λοιπόν, για το «πάντρεμα» δύο ήδη μεγάλων γιγάντων του θεάματος, αφού πλέον συνενώνονται δύο από τα έξι μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, το Twentieth Century Fox και το Walt Disney Pictures.

Το δίκτυο και οι σταθμοί του Fox Broadcasting, το Fox News, το Fox Business Network, τα FS1 και FS2, και το Big Ten Network δεν υπάγονται στη συμφωνία και θα αποτελέσουν μαζί μια νέα εισηγμένη εταιρεία.

Ποιο είναι το σκεπτικό της συμφωνίας; Καταρχήν, η κλίμακα μετράει. Ο κλάδος της παραδοσιακής ψυχαγωγίας παρουσιάζει τάσεις συγκεντροποίησης – βλέπε τον έλεγχο της NBCUniversal από την Comcast, τον έλεγχο της AOL και της Yahoo από τη Verizon, και τη συμφωνία AT&T-Time Warner. Νέοι παίκτες από τη Σίλικον Βάλεϊ – όπως οι Netflix, Apple, Amazon, Google και Facebook – μπαίνουν στο κάδρο.

Συνολικά, το μέγεθος είναι ένας κρίσιμος μοχλός πίεσης για τον έλεγχο των τιμών και της διανομής. «Η εξαγορά αυτών των συμπληρωματικών στοιχείων ενεργητικού θα επιτρέψει στη Disney να δημιουργήσει ακόμα πιο επιτυχημένο περιεχόμενο, να οικοδομήσει αμεσότερες σχέσεις με καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, και να προσφέρει μια πιο ελκυστική εμπειρία ψυχαγωγίας στους καταναλωτές, όπου και όπως το επιλέξουν οι ίδιοι», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.

Επίσης, και τα franchises σειρών και ταινιών είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία των εταιρειών ψυχαγωγίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα X-Men, Avatar, Fantastic Four, Deadpool και The Simpsons αναφέρονται στην ανακοίνωση της συμφωνίας.

Καθώς οι πλατφόρμες και τα επιχειρηματικά μοντέλα αλλάζουν, η μία σταθερά για τους καταναλωτές είναι εμπορικά σήματα που μπορούν να συνεισφέρουν σε διαφορετικές ροές εσόδων. Και η Disney είναι μία από τις ικανότερες εταιρείες στην εμπορική εκμετάλλευση των εμπορικών της σημάτων.

Τέλος, η συμφωνία για την αγορά της 21st Century Fox δίνει στην Disney πρόσβαση σε νέες αγορές, δεδομένων των μεριδίων που διατηρεί η Fox στη Star India, το Sky, το Tata Sky και τον όμιλο Endemol Shine.

«Η προσθήκη των διεθνών μεριδίων της 21st Century Fox ενισχύει τη θέση της Disney ως μια πραγματικά παγκόσμια εταιρεία ψυχαγωγίας, με πρωτότυπες τοπικές παραγωγές και καταναλωτικές υπηρεσίες σε περιοχές υψηλής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και μιας σειράς τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων που το ESPN μπορεί να διαθέσει σε φιλάθλους σε όλο τον κόσμο» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.