Τι μας δίδαξε η CES 2022 για το μέλλον των εμπορικών εκθέσεων

Τι μας δίδαξε η CES 2022 για το μέλλον των εμπορικών εκθέσεων
A contractor installs CES signage ahead of the Consumer Electronics Show (CES) at the Las Vegas Convention Center in Las Vegas, Nevada on January 3, 2022. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP
H CES 2022 έδωσε κάποια διδάγματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των μεγάλων εμπορικών εκθέσεων στον σημερινό κόσμο.

του Chris Morris

Το ετήσιο Consumer Electronics Show (CES) ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, μια μέρα νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο, αλλά αν λάβουμε υπόψη όσους απέφυγαν τις αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου του Λας Βέγκας (LVCC) φέτος, ήταν ίσως μια ή δύο μέρες πολύ αργά.

Η Ένωση Τεχνολογίας Καταναλωτών (CTA), η οποία διοργανώνει την CES, αναμφισβήτητα θα την χαιρετίσει ως επιτυχία και θα προβάλλει τα οφέλη της πρόσωπο-με-πρόσωπο αλληλεπίδρασης παρά την πανδημία. Και, από πολλές απόψεις, είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εργασίας στο σπίτι, υπάρχουν σίγουρα πλεονεκτήματα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις (αν και το αν αυτά αντισταθμίζουν τους κινδύνους είναι ένα μεγαλύτερο ερώτημα).

Δεν θα μάθουμε αμέσως αν η CES 2022 ήταν ένα γεγονός υπερδιάδοσης για τον COVID-19 και τη μετάλλαξη Όμικρον. Αν κάποιος κόλλησε τον ιό εκεί, τον κόλλησε στο χώρο της έκθεσης, σε ένα εστιατόριο, περπατώντας σε ένα καζίνο ή ως αποτέλεσμα της δικής του ανυπομονησίας όταν έπρεπε να περιμένει για ένα λιγότερο γεμάτο ασανσέρ; Είναι αδύνατο να το πούμε.

Αλλά η CES 2022 έδωσε κάποια διδάγματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των μεγάλων εμπορικών εκθέσεων στον σημερινό κόσμο.

Πρώτα απ’ όλα, ενώ οι χορηγοί αυτών των εκδηλώσεων είναι πρόθυμοι να τις επαναφέρουν, οι συμμετέχοντες είναι πολύ λιγότερο σίγουροι. Τους μήνες που προηγήθηκαν της CES, και καθώς τα κρούσματα της Όμικρον αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά από εταιρείες με μεγάλα ονόματα αποσύρθηκαν από την έκθεση. Και τα περισσότερα κύρια μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Fortune, επέλεξαν να μην στείλουν ανθρώπους αυτοπροσώπως λόγω του κινδύνου.

Η CTA λέει ότι πάνω από 40.000 άτομα παρακολούθησαν την έκθεση αυτοπροσώπως. Αυτό είναι περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου της έκθεσης του 2020. Οι άνθρωποι που παρακολούθησαν την έκθεση λένε ότι η εύρεση ταξί (συνήθως το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς κοντά στο Venetian ή το κεντρικό συνεδριακό κέντρο) ήταν εύκολη και η κεντρική αίθουσα του LVCC, η οποία συνήθως είναι μια πολυσύχναστη μάζωξη ανθρώπων, ήταν σε μεγάλο βαθμό άδεια. Και η νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών LG, η οποία συνήθως προσφέρει ένα τούνελ με τηλεοράσεις υψηλών προδιαγραφών, προτίμησε αντ’ αυτού μια εικονική εκδήλωση στον χώρο της έκθεσης, χωρίς κανένα από τα προϊόντα της εταιρείας να είναι παρόν.

Άλλες εμπορικές εκθέσεις με επίκεντρο την ψυχαγωγία αντέδρασαν ταχύτατα. Η E3, το ετήσιο συνέδριο του κλάδου βιντεοπαιχνιδιών, που συνήθως πραγματοποιείται τον Ιούνιο, ακύρωσε την Πέμπτη την in-person εκδήλωσή της για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η CES θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει σημείο καμπής για τις μικρές εταιρείες και τις εμπορικές εκθέσεις. Ενώ η CTA θα επισημάνει τον μεγάλο αριθμό μικρότερων εκθετών που παρέμειναν στη CES φέτος, είναι απίθανο να αναφέρει ότι αν οι εταιρείες αυτές είχαν αποχωρήσει, πιθανότατα θα είχαν χάσει το σημαντικό ποσό των χρημάτων που είχαν ήδη καταβάλει για να συμμετάσχουν.

Ένα μικρό περίπτερο στη CES κοστίζει στις εταιρείες 10.000 έως 15.000 δολάρια. Άλλες μεγάλες εμπορικές εκθέσεις κινούνται περίπου στα ίδια. Εάν δεν υπάρχει σημαντική επισκεψιμότητα και σημαντικός αριθμός πελατών ή μέσων ενημέρωσης που παρακολουθούν αυτές τις εκθέσεις, είναι βάσιμο να αναρωτηθούμε αν αξίζει τον κόπο για τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν.

Αυτός ο δισταγμός θα μπορούσε να επεκταθεί και σε μεγαλύτερες εταιρείες. Με δύο χρόνια εικονικών εμπορικών εκθέσεων στο ενεργητικό τους, οι εταιρείες είναι πλέον σε θέση να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα μιας εικονικής έκθεσης έναντι μιας με φυσική παρουσία και να κάνουν μια ενδελεχή ανάλυση κόστους-οφέλους. Αποκτούν τόση έκθεση και ενδιαφέρον αγοραστών από μια ηλεκτρονική παρουσίαση όση από τη φυσική παρουσία; Και αν όχι, η εξοικονόμηση χρημάτων από το περίπτερο και τα έξοδα ταξιδιού για το επιτόπιο προσωπικό μετριάζουν αυτό το γεγονός;

Οι εμπορικές εκθέσεις όπως η CES έχουν μια προσωπική ενέργεια που είναι αδιαμφισβήτητη και δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο διαδίκτυο. Το να βλέπεις κάτι από κοντά είναι πάντα πιο εντυπωσιακό από το να παρακολουθείς ένα βίντεο. Όμως μια εταιρεία με μια πραγματικά μοναδική ιδέα ή προϊόν δεν χρειάζεται απαραίτητα τα επιφωνήματα του πλήθους για να έχει την προβολή που επιθυμεί. (Αρκεί να δείτε μόνο το αυτοκίνητο της BMW που αλλάζει χρώμα, το οποίο έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Οι εμπορικές εκθέσεις σίγουρα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αλλά η CES 2022 μας δίδαξε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε αυτό που ήταν παλιά.