Τι να προσέξεις πριν ασφαλίσεις το σπίτι σου

Τι να προσέξεις πριν ασφαλίσεις το σπίτι σου

Χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν διαλέξεις ασφαλιστική εταιρεία για να ασφαλίσεις την κατοικία σου.

Aπό τον Μάκη Αποστόλου

Η δραματική οικονομική κατάσταση και η αδυναμία επισκευής σπιτιών από κάθε καταστροφή έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλισης της κατοικίας, η οποία ούτως ή άλλως κινδυνεύει και από διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως είναι λ.χ. ο σεισμός και η πλημμύρα, ή κάποιο ατύχημα (πρόκληση φωτιάς).

Οι περισσότεροι Έλληνες αποφεύγουν να ασφαλίσουν το σπίτι τους αφού δεν υπάρχει υποχρέωση, πλην εκείνων που έχουν αναγκαστεί από τις τράπεζες να το κάνουν, λόγω δανεισμού. Σημειώνεται ότι σήμερα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων που συνήφθησαν την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο εγγύς μέλλον ακόμη και η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές, καθώς αποτελεί απαίτηση και της τρόικας με το επιχείρημα ότι επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια λόγω των χρηματοδοτήσεων που αφορούν στην αποκατάσταση ακινήτων μετά από φυσικές καταστροφές.

Για όσους πάντως υποχρεώνονται, λόγω του στεγαστικού δανείου, να ασφαλίσουν το ακίνητό τους, χρήσιμες είναι ορισμένες συμβουλές.

Ειδικότερα, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα υπασφάλισης, θα πρέπει πάντα η κατοικία να ασφαλίζεται στην αξία ανακατασκευής της η οποία ποικίλλει ανάλογα με το έτος κατασκευής του κτιρίου, αν και αρκετές ασφαλιστικές αποζημιώνουν σε αξία καινούργιου.

Σημαντικό ρόλο στην ασφάλιση μιας κατοικίας παίζει και το είδος κατασκευής. Ακόμη, παίζει σημαντικό ρόλο η κατασκευή του σκελετού της κεραμοσκεπής (π.χ. εάν στηρίζεται σε ταρατσοσκεπή ή αποκλειστικά σε ξύλινους δοκούς όπως οι παλαιότερες κατασκευές). Σε περιπτώσεις διαφορετικής κατασκευής από τις συνηθισμένες κατοικίες, ζητείται συνήθως από τις ασφαλιστικές εταιρείες μια αύξηση στα ασφάλιστρα (επασφάλιστρο).

Η ασφάλεια για «φυσικές καταστροφές» καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα: πλημμύρα, χιόνι, παγετό, καταιγίδα κλπ., ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι καλύπτονται οι ζημιές που προξενούνται σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους.

Πηγή: news247.gr