Τι ώρα πρέπει να πίνουμε καφέ;

Τι ώρα πρέπει να πίνουμε καφέ;

Ποια είναι η σωστή ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Για κάποιους ανθρώπους ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα, είναι το «κλειδί» για να ξεκινήσει η ημέρα. Ο εγκέφαλος θα πάρει την εντολή για να ξεκινήσει τις λειτουργίες του μόνο αφού κυλήσει πρώτα λίγο καφεΐνη στο σώμα τους. Αυτός είναι ο λόγος που το πρωί συναντάμε ουρές στα καφέ.

Οι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι με ένα κιρκαδικό ρολόι το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό, το οποίο συνδέεται με την αίσθηση της υπνηλίας και της εγρήγορσης. Ανάμεσα στις άλλες λειτουργίες, ελέγχει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε «ξύπνιοι».

Οι επιστήμονες απέδειξαν πως η κατανάλωση καφέ ή προϊόντων καφεΐνης για να «ξυπνήσουμε» κατά τη διάρκεια που η παραγωγή κορτιζόλης είναι στο πικ της, τα αποτελέσματα είναι τα αντίθετα.

Με αυτό τον τρόπο η επίδραση της καφεΐνης όχι μόνο θα μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά το σώμα μας θα δημιουργήσει επίσης μια ανοχή στην επίδραση της καφεΐνης στο σώμα.

Ποια είναι, λοιπόν, η καταλληλότερη ώρα να πίνετε καφέ;

Για εκείνους που ξυπνούν μεταξύ 6.00 και 8.00 πμ, το επίπεδο της κορτιζόλης είναι αυξημένο το πρωί και αρχίζει τα μειώνεται γύρω στις 9.30πμ. Τα επίπεδα αυξάνονται και μειώνονται ξανά γύρω στις 17.30 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει πως η καταλληλότερη ώρα για καφέ είναι μεταξύ 9.30 και 11.30 το πρωί και 13.30 με 17.30 το απόγευμα.

Τι γίνεται τώρα με τους ακόμα πιο «πρωινούς» τύπους; Αν και η απελευθέρωση κορτιζόλης ελέγχεται κυρίως από το φως του ήλιου, τα επίπεδα της αυξάνονται περίπου κατά 50% μετά την αφύπνιση. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος ξυπνάει στις 5 το πρωί μπορεί να πιει το πρώτο φλιτζάνι καφέ μια ώρα αφού σηκωθεί.

Δοκιμάστε το.

Ένα ξυπνητήρι που χτυπάει με… καφέ 

Ο καφές που μπορείς να ψεκάσεις στο δέρμα σου

Λάρισα: Η πόλη με τις 1.674 καφετέριες!