Τι περιλαμβάνει η πρωτοβουλία των 30 δισ. δολαρίων της JPMorgan Chase προς μη προνομιούχες κοινότητες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι καιρός η κοινωνία να αντιμετωπίσει τις φυλετικές ανισότητες με πιο απτό και ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon.

του Alan Murray

Η JPMorgan Chase δέσμευσε ένα μεγάλο ποσό – 30 δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια – για την παροχή οικονομικών ευκαιριών σε μη προνομιούχες κοινότητες, και ειδικά σε κοινότητες Μαύρων και Ισπανόφωνων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία της τράπεζας περιλαμβάνει:

  • 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση 40.000 επιπλέον ενυπόθηκων δανείων για νοικοκυριά Μαύρων και Ισπανόφωνων.
  • 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν 20.000 νοικοκυριά Μαύρων και Ισπανόφωνων να αναχρηματοδοτήσουν και να μειώσουν τις πληρωμές των ενυπόθηκων δανείων τους.
  • 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα δάνεια και επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων για την προσθήκη 100.000 προσιτών ενοικιαζόμενων κατοικιών σε μη προνομιούχες κοινότητες.
  • 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15.000 μικρές επιχειρήσεις σε κοινότητες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Μαύροι και Ισπανόφωνοι.

Όλα αυτά, φυσικά, συνιστούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι φιλανθρωπία για τη μεγάλη τράπεζα.

Αλλά αυτό ακριβώς είναι το νόημα του καπιταλισμού των ενδιαφερόμενων μερών, τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, προώθησε πέρυσι ως επικεφαλής του Business Roundtable. Όπως λέει ο ίδιος ο Dimon: «Ο συστημικός ρατσισμός είναι ένα τραγικό κομμάτι της ιστορίας της Αμερικής. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και αποτελεσματικότερα πράγματα για να διαλύσουμε συστήματα που έχουν προωθήσει τον ρατσισμό και την εκτεταμένη οικονομική ανισότητα, ειδικά για τους Μαύρους και τους Ισπανόφωνους. Είναι καιρός η κοινωνία να αντιμετωπίσει τις φυλετικές ανισότητες με πιο απτό και ουσιαστικό τρόπο».