Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για ουκρανικό, οικονομία και ενεργειακή κρίση

Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για ουκρανικό, οικονομία και ενεργειακή κρίση
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο 56% η ικανοποίηση για την αντίδραση στο Ουκρανικό.

Η τελευταία έρευνα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, σχεδόν ένα έτος μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δείχνει συνεχή ισχυρή αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ουκρανία και τη στήριξή τους στις δράσεις που αναλαμβάνονται για τη στήριξη της χώρας και του λαού της.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν επίσης την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, ιδίως τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και τις δράσεις για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από ρωσικές πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα

Οι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να επιδεικνύουν την αταλάντευτη αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία. Το 91% όσων απάντησαν συμφωνεί με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης και το 88% τάσσεται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία εγκρίνεται από το 77 %, ενώ η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και πρόσωπα κερδίζει τη στήριξη του 74 % όσων απάντησαν. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν επίσης να τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απαγόρευσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (67%) και υπέρ της χρηματοδότησης από την ΕΕ της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (65%).

Γενικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών (56 %) παραμένει ικανοποιημένη με την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το 77 % των απαντησάντων στην ΕΕ τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το ίδιο ποσοστό με εκείνο του περασμένου καλοκαιριού, ενώ το 16 % είναι κατά. Επιπλέον, το 80% πιστεύει ότι η αγορά από τα κράτη μέλη στρατιωτικού εξοπλισμού θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα, ενώ το 69% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακή στήριξη για την ενεργειακή μετάβαση

Μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (84%) συμφωνεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν. Οι πολίτες συμφωνούν επίσης ως επί το πλείστον ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την πράσινη μετάβαση επενδύοντας μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (86%). Το 85% των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένο ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μας καταστήσει λιγότερο εξαρτημένους από παραγωγούς ενέργειας εκτός της ΕΕ. Το 82% συμφωνεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να επιτύχουν καλύτερη τιμή. Επιπλέον, το 81 % δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα για τη μείωση της δικής του ενεργειακής κατανάλωσης.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό και την οικονομία, αλλά σθεναρή στήριξη για το ευρώ

Οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν την αύξηση των τιμών/του πληθωρισμού/του κόστους ζωής ως ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η ΕΕ (32 %, -2 εκατοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τη διεθνή κατάσταση (28%, σταθερό ποσοστό) και τον ενεργειακό εφοδιασμό (26%, -2 εκατοστιαίες μονάδες).

Η αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει παραμείνει αμετάβλητη από το καλοκαίρι του 2022, με το 40% να την αξιολογεί ως «καλή» και το 51% ως «κακή». Η αντίληψη για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας έχει παραμείνει επίσης σχετικά αμετάβλητη από το καλοκαίρι του 2022, με το 35 % πλέον να την κρίνει ως «καλή» και το 63 % να την θεωρεί «κακή».

Στο πλαίσιο αυτό, η στήριξη για το ευρώ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της ΕΕ (71%, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ), και ακόμη υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ (79%).

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς απαντήσαντες (54%) πιστεύουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των τρεχουσών οικονομικών προκλήσεων. Το 63% πιστεύει επίσης ότι οι δημόσιοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ευρωπαίοι παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ

Το 47 % των Ευρωπαίων τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ και το 32% τείνει να εμπιστεύεται τις εθνικές κυβερνήσεις. Το 45 % των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, το 36% έχει ουδέτερη εικόνα και το 18% έχει αρνητική εικόνα. Τέλος, το 62 % δηλώνει ότι είναι αισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ (-3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022, αλλά παρόμοιο με το επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2022, πριν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: