Τι ποσοστό θα έχει το Δημόσιο στις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Τι ποσοστό θα έχει το Δημόσιο στις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Στη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης έχουν περάσει οι τράπεζες.

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας από την Εθνική Τράπεζα. Πλέον, απομένει μόνο η δημόσια προσφορά προς τους ιδιώτες μικρομετόχους με την τιμή να έχει οριστεί στο 0,02 ευρώ ανά μετοχή και στο 0,30 ευρώ μετά το reverse split.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μετά τις ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank υποχωρεί σε μόλις 2,4% από 35,41% πριν. Με βάση την τιμή έκδοσης στο 0,04 ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank μειώνεται πλέον στο 11% από 66,36% πριν. Η συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 33% από 57,24% πριν. Τέλος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 22% από 66,93% σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στην Attica Bank, το ρεπορτάζ αναφέρει πως το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ έλαβε απόφαση να διατηρήσει το πλειοψηφικό ποσοστό του. Σε συνεδρίασή του αποφάσισε να συνεχίσει να στηρίζει την τράπεζα και στη νέα της ανακεφαλαιοποίηση, διατηρώντας το ποσοστό του σε περίπου 51%, με δυνατότητα αυτό να μειωθεί μέχρι το 34%, εφόσον υπάρξουν νέοι μέτοχοι.