Τι πρέπει να ξέρει ένας επιχειρηματίας για το χτίσιμο μιας επιχείρησης

Τι πρέπει να ξέρει ένας επιχειρηματίας για το χτίσιμο μιας επιχείρησης

Πέντε συμβουλές για τη σωστή οικοδόμηση μιας εταιρείας.

της Άριελ Κέι*

Στον μπαμπά μου τού αρέσει να λέει: «Η επιτυχία είναι να είσαι άνετος με την αβεβαιότητα». Ως επιχειρηματίας, αντιμετωπίζεις μπόλικο ρίσκο κατά την οικοδόμηση ενός εμπορικού σήματος. Όταν ξεκίνησε η Parachute, μπήκα σ’ έναν ωκεανό άγνωστων παραγόντων – παράτησα τη δουλειά μου και έβαλα όλες τις αποταμιεύσεις μου στην επιχείρηση. Ωστόσο, η συμβουλή του μπαμπά μου με βοήθησε να παραμείνω αφοσιωμένη στην αποστολή της Parachute να προσφέρει έναν καλό ύπνο – ακόμη και σ’ αυτές τις στιγμές αμφιβολίας.

Δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία, αλλά η εστίαση στον αντίκτυπο που επιδιώκετε να έχετε είναι ουσιαστική. Τι πρόβλημα επιλύετε; Αν κάποιοι ήδη το επιλύουν καλά, εσείς τι το διαφορετικό κομίζετε; Βρίσκεστε εδώ για τους σωστούς λόγους; Το να παραμένετε σταθερή στην αποστολή σας – η οποία είναι το να καταφέρετε να κάνετε τη διαφορά – σάς βοηθά να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές.

Ιδού ορισμένες άλλες συμβουλές για την οικοδόμηση μιας επιχείρησης:

Αναπτύξτε ένα ισχυρό δίκτυο

Προσχώρησα στο Launchpad, έναν επιταχυντή startup με έδρα τη Σάντα Μόνικα, για να αναπτύξω την ιδέα και το εμπορικό σήμα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συστήθηκα σε επενδυτές, μέντορες και άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά χρήσιμοι για την έναρξη της επιχείρησής μου (και συνεχίζουν να με στηρίζουν σήμερα).

Πιστεύω ακράδαντα στην αμοιβαία διαδικασία της καθοδήγησης. Μου αρέσει να γνωρίζω άλλους επιχειρηματίες που ξεκινούν δικές τους επιχειρήσεις. Βρίσκω τον εαυτό μου να μαθαίνει και να αναπτύσσεται από τις σχέσεις αυτές.

Η ομαδική δουλειά κάνει το όνειρο πραγματικότητα

Άρχισα να εργάζομαι πάνω στην Parachute τον Ιανουάριο του 2013 και πέρασα ένα χρόνο χτίζοντας την επιχείρηση μόνη μου. Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 και περίπου δύο εβδομάδες μετά, συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν δυνατόν για μένα να συνεχίσω να κάνω τα πάντα μόνη μου. Πραγματοποιούσα συναντήσεις επενδυτών, πακέταρα κουτιά, απαντούσα στο τηλέφωνο και σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και πακέταρα ακόμα περισσότερα κουτιά – όλα αυτά ταυτόχρονα. Δεν μπορούσα να θυμηθώ την τελευταία φορά που είχα κοιμηθεί αρκετά.

Δύο ή τρεις εβδομάδες μετά το ξεκίνημα της Parachute, έκανα την πρώτη πρόσληψη – κάποιον που ήταν πρόθυμος να αναλάβει το ρίσκο μαζί μου και να αναβάλει τη λήψη μισθού μέχρι να συγκεντρωθούν χρήματα στην επιχείρηση. Κοιτάζοντας πίσω, συνειδητοποιώ ότι άργησα να προσλάβω. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να συμμετάσχουν στα αρχικά στάδια της οικοδόμησης μιας επιχείρησης, απλά και μόνο επειδή είναι μια πολύτιμη εμπειρία.

Να είστε ένας με τους πελάτες σας

Διαβάζω ακόμα τα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα κοινωνικά μέσα κάθε βράδυ. Συχνά, απαντάω άμεσα, εάν οι άνθρωποι έχουν ερωτήσεις ή είναι δυσαρεστημένοι με οποιοδήποτε μέρος της εμπειρίας τους. Το να σηκώσεις το τηλέφωνο κάνει τη διαφορά. Προσπαθούμε πάντα να μαθαίνουμε περισσότερα για την κοινότητά μας μέσω δοκιμών, ερευνών, και ομάδων εστίασης. Συνιστώ στους επιχειρηματίες να αφουγκράζονται πραγματικά την ανατροφοδότηση των πελατών τους και να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα όταν χρειαστεί. Οι πελάτες είναι κρίσιμοι σε όλα όσα κάνεις, και άρα η εμπειρία τους έχει σημασία.

Βρείτε χρόνο για να χαλαρώνετε

Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι μια συνεχής εμπειρία μάθησης – μια πρόκληση. Όταν άρχισα την Parachute, δεσμεύτηκα να καταστήσω την εργασία μου τη νούμερο ένα προτεραιότητά μου. Ωστόσο, η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας για να μην καείτε – υπάρχουν πολλά περισσότερα στη ζωή από τη δουλειά. Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να έχετε αυτογνωσία. Αναγνωρίστε πότε πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απλώς να ορίσετε μια ώρα δίχως τηλεφωνικές κλήσεις για να την περάσετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ή να δεσμευθείτε ότι δεν θα ελέγχετε τα email σας μετά τις 10 το βράδυ. Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε στον εαυτό σας ερεθίσματα που δεν αφορούν τη δουλειά και να βρείτε χρόνο για άλλα …πάθη – στην περίπτωσή μου, η γιόγκα.

Ονειρευτείτε

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή, εν τέλει, από το να κάνεις αυτό που αγαπάς και αυτό στο οποίο πιστεύεις. Η θετική ανταπόκριση των πελατών μας μάς δείχνει ότι όλη αυτή η σκληρή δουλειά και οι θυσίες αξίζουν τον κόπο. Αν είστε φιλόδοξος επιχειρηματίας, η συμβουλή μου είναι αυτή: Προχωρήστε και μην κοιτάτε πίσω – αλλιώς, μην το κάνετε καθόλου. Εμπιστευθείτε τα ένστικτά σας γιατί όταν κάνετε κάτι που αγαπάτε, δεν μπορείτε να φανταστείτε να κάνετε κάτι άλλο.

* Η Άριελ Κέι είναι ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Parachute.

Πηγή: fortune.com