Τι ψάχνει η Apple στη Shazam και δίνει πάνω από 400 εκατ. δολάρια

Τι ψάχνει η Apple στη Shazam και δίνει πάνω από 400 εκατ. δολάρια
Photo:

Τι σημαίνει για τον τεχνολογικό γίγαντα η εξαγορά της Shazam.

του Don Reisinger

Η Apple επιβεβαίωσε το σχέδιό της για εξαγορά της υπηρεσίας εντοπισμού μουσικής Shazam.

Σε δήλωσή του στο Fortune, ένας εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας ανέφερε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας «χαίρεται ιδιαίτερα που η Shazam και η ταλαντούχα ομάδα της θα ενταχθούν στην Apple».

Αν και ο εκπρόσωπος της Apple δεν αποκάλυψε τους όρους της συμφωνίας, στη δήλωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Apple Music και η Shazam ταιριάζουν θαυμάσια», γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως η υπηρεσία ενσωματωθεί στην εφαρμογή streaming μουσικής της Apple.

Η Shazam, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδρύθηκε το 1999 αλλά βγήκε στο προσκήνιο το 2008 όταν η κινητή εφαρμογή της έκανε το ντεμπούτο της στο iPhone. Η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες να προσδιορίσουν γρήγορα ένα τραγούδι που άκουγαν, σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια, η υπηρεσία εντοπισμού μουσικής προσέφερε έναν σύνδεσμο στο iTunes, όπου οι χρήστες μπορούσαν να αγοράσουν το τραγούδι από το online κατάστημα της Apple. Μία έκδοση της εφαρμογής για Android είχε παρουσιαστεί αργότερα, την ίδια χρονιά.

Από τότε, η Shazam έχει διευρύνει την γκάμα των υπηρεσιών της και πλέον αναγνωρίζει μια σειρά περιεχομένου, όπως ταινίες, διαφημίσεις, και τηλεοπτικές σειρές. Η εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιεί το μικρόφωνο του smartphone και στη συνέχεια συγκρίνει αυτό που ακούει με τη βάση δεδομένων περιεχομένου που διαθέτει, διατίθεται δωρεάν από το 2008.

Η εφαρμογή έχει «κατέβει» πάνω από 1 δισεκατομμύριο φορές.

Καθώς η δημοφιλία της Shazam αυξανόταν, η εταιρεία αποκτούσε μια σειρά …μνηστήρων, δηλαδή venture capitalists. Στα 18 χρόνια της ιστορίας της, η Shazam συγκέντρωσε 143 εκατομμύρια δολάρια από μια σειρά εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως η Kleiner Perkins Caufield & Byers, και πλέον αποτιμάται ως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Αν και ούτε η Apple ούτε η Shazam επιβεβαίωσαν το τίμημα της συμφωνίας, δημοσίευμα του TechCrunch ανέφερε ότι η Apple θα πληρώσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της εταιρείας. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε σημαίνει ότι η Apple πληρώνει σαφώς λιγότερα από το ύψος στο οποίο έχει αποτιμηθεί η αξία της εταιρείας.

Παραμένει άγνωστο το τι σχεδιάζει να κάνει η Apple με τη Shazam, αλλά είναι πιθανό ότι οι λειτουργίες εντοπισμού μουσικής θα προστεθούν στο Apple Music κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μέχρι τώρα, η Shazam παραμένει διαθέσιμη στα καταστήματα app, αλλά πάγια πρακτική της εταιρείας κατασκευής των iPhone είναι να απομακρύνει τα apps των εξαγορών της από άλλα stores ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο για τις δικές της υπηρεσίες.

Είναι πιθανό η Apple να κάνει το ίδιο με τη Shazam.