Τι ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Τι ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) μιλάει κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβερνήσεως στη Βουλή, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015. Συνεχίζεται σήμερα και αύριο η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών, μετά τη χθεσινοβραδινή εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων θεωρείται «κλειδί» για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο. Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.

Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.