Τι σημαίνει το stablecoin της Ripple για το XRP;

Τι σημαίνει το stablecoin της Ripple για το XRP;
Photo: pixabay.com
Το Ripple έχει καλύτερη δομή δεδομένων, οι περισσότερες τράπεζες είναι κάπως πίσω, λέει αναλυτής  

Το XRP έχει πολλούς οπαδούς, αλλά η Ripple δυσκολεύεται να κερδίσει εταιρικούς πελάτες. Θα καλύψει το κενό το νέο stablecoin του;

Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ripple, Μπραντ Γκάρλινγκχαουζ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα λανσάρει ένα Stablecoin συνδεδεμένο με το δολάριο μέσα στο 2024 – γεγονός όμως που θα επηρεάσει αρνητικά τη χρησιμότητα του XRP.  

Το Stablecoin της Ripple προφανώς θα έχει σχέση 1 προς 1 με μετρητά, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων σε δολάρια, κρατικών ομολόγων και άλλων επενδύσεων χαμηλού κινδύνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση του Tether (USDT) και του Circle (USDC).

Όπως πολλοί έχουν επισημάνει, η αγορά των stablecoin ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «γεμάτη» – αλλά και πολύ προσοδοφόρα. Το Tether, το πρώτο και μεγαλύτερο stablecoin στην αγορά, χρησιμοποιείται ως «αγελάδα μετρητών» για τη χρηματοδότηση των πολλών άγριων φιλοδοξιών του CEO της Tether, Paolo Ardoino (από την τεχνητή νοημοσύνη έως την αποκεντρωμένη ανταλλαγή μηνυμάτων).

Και η Ripple είναι πιθανό να αναζητά μια νέα πηγή εσόδων, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Προσώρας, ο Garlinghouse δεν ενοχλείται από τον ανταγωνισμό. «Στο μέλλον η αγορά του stablecoin «θα φαίνεται διαφορετική, σίγουρα με βάση το μέγεθος» δήλωσε.

Από πολλές απόψεις το  επιχειρηματικό μοντέλο της Ripple – η πώληση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που βασίζονται στο XRP Ledger καθώς και στα πρωτόκολλα On Demand Liquidity και RippleNet – χάνει λάδια. Αν και έχει κάποια επιτυχία, φαίνεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θέλουν να αναλάβουν ασταθείς συναλλαγματικούς κινδύνους λόγω συλλειτουργίας «με μη συνδεδεμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».

«Κανείς δεν χρησιμοποιεί το XRP ως μέθοδο πληρωμής, όπως κανείς δεν χρησιμοποιεί πραγματικά το BTC» δήλωσε o καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Κολούμπια και πρώην διαχειριστής κεφαλαίων stablecoin Paxos, Austen Campbell.

Φυσικά, αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Diameter Pay, David Lighton, δήλωσε ότι συνεργάστηκε με τη Ripple σε πιλοτικό πείραμα του xRapid (με την επωνυμία Ripple ODL) για την αποστολή εμβασμάτων μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων. Ενώ δεν χρησιμοποιεί πλέον τη συγκεκριμένη υπηρεσία, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων RippleNet για ορισμένες διατραπεζικές συναλλαγές, η οποία δεν βασίζεται στο XRP.

«Το Ripple έχει καλύτερη δομή δεδομένων, οι περισσότερες τράπεζες είναι κάπως πίσω», είπε ο Lighton. «Είναι ένα καλό προϊόν, αλλά στην πραγματικότητα δεν το πουλάνε πολύ πια. Νομίζω ότι το κρατούν ζωντανό για τους πελάτες τους – δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό».

Ο Lighton είπε ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί ODL όταν εγκατέλειψε την επιχείρηση αποστολής καταναλωτικών εμβασμάτων, αλλά βρήκε ότι ήταν χρήσιμο προϊόν. Τον βοήθησε να διαχειριστεί τον συναλλαγματικό κίνδυνο παρέχοντας διακανονισμούς σε πραγματικό χρόνο για μικρές συναλλαγές με token. «Δεν είναι σαφές πώς συνδυάστηκαν όλα αυτά, επειδή δεν το χρησιμοποιώ αυτήν τη στιγμή. Αλλά είναι λογικό να πούμε ότι υπάρχει κάποια προστιθέμενη αξία επειδή βοηθά τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος του κεφαλαίου κίνησης», είπε.

Ωστόσο, πολλές από τις συνεργασίες υψηλότερου προφίλ της Ripple έχουν αποτύχει.

Η Santander, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην ΕΕ, την έβαλε στον πάγο όταν συνειδητοποίησε ότι η χρήση XRP δεν θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πελατών της. Η σχέση με τη MoneyGram έληξε λόγω του αυξανόμενου κόστους των διασυνοριακών πληρωμώμ XRP και της ανάγκης της εταιρείας να δημιουργήσει σχέσεις με ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης σε διάσπαρτες περιοχές.

Η MoneyGram τερμάτισε τη συμφωνία με την Ripple, η οποία επένδυσε 30 εκατομμύρια δολάρια στον κολοσσό των εμβασμάτων το 2019 για να χρησιμοποιήσει το RippleNet, μετά από ομαδική αγωγή από μετόχους που ισχυρίστηκαν ότι η MoneyGram θα έπρεπε να είχε επίγνωση ότι το XRP θα μπορούσε να είχε θεωρηθεί ως security.

Το ερώτημα εάν το XRP είναι αξιόγραφο δεν θα απαντηθεί έως ότου η τετραετής δικαστική μάχη της Ripple με τη SEC τελειώσει. Αυτή τη στιγμή είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Η δικαστής Analisa Torres διαπίστωσε πέρυσι ότι το XRP ΔΕΝ είναι τίτλος (ειδικά όταν διαπραγματεύεται σε χρηματιστήρια), αλλά αντιπροσωπεύει ένα επενδυτικό συμβόλαιο όταν η Ripple πουλά το token σε ειδικευμένους επενδυτές.

Για χρόνια, η Ripple ουσιαστικά χρηματοδοτεί τον εαυτό της πουλώντας XRP για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές. Η SEC ισχυρίστηκε ότι η Ripple και δύο από τα στελέχη της συγκέντρωσαν πάνω από 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια από την πώληση του XRP μέσω μη εγγεγραμμένων προσφορών κινητών αξιών, περίπου 770 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία ήταν θεσμικές πωλήσεις, παραβιάζοντας τον νόμο περί κινητών αξιών.

Η Ripple έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι είχε πάνω από 200 πελάτες για το RippleNet: από κεντρικές τράπεζες έως εμπορικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περισσότερες από 40 χώρες. Όμως, υπάρχει αμφιβολία για το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της. Συχνά οι πιλότοι είναι απλώς εσωτερικοί και δεν χρησιμοποιούνται για εφαρμογές που απευθύνονται στους καταναλωτές.

Η Bank Dhofar, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Omar, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το RippleNet το 2021 και προσφέρει στους πελάτες την επιλογή “Κατάθεση έως και 1.000 OMR για άμεση κατάθεση λογαριασμών στην Ινδία μέσω του Ripple”. Αλλά αυτή είναι η μόνη αναφορά στον ιστότοπο της τράπεζας. Πολλοί άλλοι δεν κάνουν καμία αναφορά στο Ripple στους εταιρικούς τους ιστότοπους.

Ο Lighton είπε ότι θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ξανά το ODL εάν ήταν “αρκετά καλή εμπορική πρόταση” και ότι εάν μπορούσε “να αισθανθεί άνετα με τους ρυθμιστικούς κινδύνους και τους κινδύνους συμμόρφωσης”, αλλά όταν πρόκειται για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ερωτηθείς εάν θα αισθανόταν πιο άνετα χρησιμοποιώντας stablecoins ή υπηρεσίες που βασίζονται σε stablecoin, ο Lighton είπε ότι «είναι ακόμα μακριά μετά το Πρόγραμμα Εποπτείας Νέων Δραστηριοτήτων της Federal Reserve που θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι».

«Υπάρχουν μερικές λαμπρές ιδέες πίσω από τα stablecoins. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν είναι πραγματικά σίγουρος πώς να τα ρυθμίσει», είπε ο Lighton. Ανέφερε ότι στο PayPal επιτρέπονται εμβάσματα μέσω του stablecoin του PUSD στην πλατφόρμα Xoom που μοιάζει με την Western Union, η οποία μπορεί να είναι μια λεωφόρος που το Ripple θα ανταγωνιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: