Τι σημαίνει ένα ψεύτικο βιογραφικό

Τι σημαίνει ένα ψεύτικο βιογραφικό

Η οικονομική ύφεση έχει ενθαρρύνει περισσότερους υποψηφίους να «διακοσμήσουν» το βιογραφικό τους σημείωμα, αλλά υπάρχουν το ψέμα ξεσκεπάζεται πολύ εύκολα. 

της Αν Φίσερ

Ένας υποψήφιος έβαλε στο βιογραφικό του εμπειρία που ήταν του πατέρα του. Άλλος ανέφερε ότι ήταν επιθεωρητής κατασκευών, όταν η μόνη κατασκευαστική εμπειρία που είχε ήταν το σπίτι του σκύλου του στην πίσω αυλή του σπιτιού του. Και, τέλος, ας αναφέρουμε τον υποψήφιο που δήλωνε ότι ήταν βοηθός του πρωθυπουργού σε μια χώρα που δεν έχει θέση πρωθυπουργού.

Τέτοιες ιστορίες μπορείτε να βρείτε πολλές σε μια έρευνα της ιστοσελίδας CareerBuilder.com. Συνολικά, 58% των ερωτώμενων διευθυντών προσλήψεων – πάνω από 2.000 συμμετείχαν στην έρευνα – δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει υπερβολές ή και κανονικά ψεύδη σε βιογραφικά. Μάλιστα, ένας στους τρεις διευθυντές (33%) δήλωσε ότι το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί από την έναρξη της κρίσης και δώθε.

Οι τομείς όπου οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν τις πιο «τραβηγμένες» αιτιάσεις σε βιογραφικά είναι οι εξής: χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (73%), ελεύθερος χρόνος και φιλοξενία (71%), τεχνολογία της πληροφορίας (63%) και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (επίσης 63%).

Ίσως νομίζετε ότι τα ψέματα στο βιογραφικό είναι λιγότερα σε υποψηφίους ανώτερων θέσεων διοίκησης, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Επειδή τα στελέχη περνούν από αναλυτικές προσωπικές συνεντεύξεις, είναι ευκολότερο ο υποψήφιος να χρησιμοποιήσει το προσωπικό του χάρισμα για να πάρει τη θέση.

«Στο επίπεδο των ανώτερων στελεχών, ο υποψήφιος ερωτάται από μια σειρά ανθρώπων, και στο τέλος αυτοί συναντιούνται και λένε πόσο δυναμικός και θαυμάσιος είναι. Εν τω μεταξύ, μπορείς κανείς να μην έχει διαβάσει αναλυτικά το βιογραφικό του υποψηφίου – ή και καθόλου» τονίζει ο Τζέι Μέσκε, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού CBIZ Human Capital Services. Ο ίδιος παραθέτει περιπτώσεις ατόμων που έβαλαν στο βιογραφικό τους τη λήψη MBA από συγκεκριμένο business school, τη στιγμή που το μόνο που είχαν κάνει εκεί ήταν ένα σεμινάριο διάρκειας δύο εβδομάδων.

Και οι τίτλοι μπορούν να μπερδέψουν, επίσης. «Κάποιες φορές ένα άτομο μπορεί να πει ότι ήταν επικεφαλής χρηματοοικονομικών για μια μεγάλη εταιρεία, ενώ στην πραγματικότητα ήταν απλώς ένας ελεγκτής σε μια υποδιεύθυνση της εταιρείας» επισημαίνει ο Μέσκε. Σχεδόν 34% των υπεύθυνων προσλήψεων δήλωσαν στην έρευνα ότι έχουν συναντήσει ανύπαρκτους ή υπερβολικούς τίτλους.

Πάντως, δεν είναι δύσκολος ο εντοπισμός αντιφατικών και ψευδών αναφορών στο βιογραφικό. Ο Μέσκε συστήνει καταρχήν τον έλεγχο της σελίδας LinkedIn του υποψηφίου και την αντιπαραβολή του εκεί προφίλ με το βιογραφικό. Στη συνέχεια, μια ενδελεχής έρευνα στο Google search μπορεί να βγάλει λαυράκια, αρκεί να μην περιοριστείτε στις πρώτες 1-2 σελίδες αποτελεσμάτων. Επίσης, μελετήστε όλες τις συστάσεις που έχει δώσει ο υποψήφιος, αλλά μιλήστε και με άλλους στην εταιρεία ή τον κλάδο του, οι οποίοι μπορεί να έχουν εικόνα της καριέρας του.

«Το σημαντικό είναι να αφιερώσετε χρόνο στην έρευνά σας» λέει ο Μέσκε. Ένας υποψήφιος που έχει παρουσιάσει ψευδώς την εμπειρία ή την εκπαίδευσή του μπορεί βεβαίως να είναι απόλυτα ικανός για τη θέση, αλλά «τα πάντα είναι θέμα αξιοπιστίας. Αν πρόκειται να πει ψέματα σε ένα βιογραφικό, τι θα κάνει άραγε στην ίδια τη δουλειά του;».

Διαβάστε ακόμα:

Αφήστε τους ειδικούς να φροντίσουν για το βιογραφικό σας

Ψεύτικο βιογραφικό; Συλλαμβάνεστε!