Τι σημαίνει η έκρηξη του πυραύλου της SpaceX για τον Έλον Μασκ

Τι σημαίνει η έκρηξη του πυραύλου της SpaceX για τον Έλον Μασκ
epa05518463 A handout image from a NASA live camera shows a fire burning on a launch pad after reports indicated that a SpaceX Falcon 9 rocket, which was scheduled to launch on 03 September, exploded during a test firing in Cape Canaveral, Florida, USA, 01 September 2016. The scheduled launch was reportedly to carry an Amos 6 satellite into orbit. EPA/NASA / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας ηγείται δύο καινοτόμων εταιρειών αλλά το φετινό δύσκολο καλοκαίρι δείχνει ότι ίσως έχει απλώσει πολύ τις δυνάμεις του.

Ο Έλον Μασκ αρέσκεται στο να κινείται γρήγορα. Το 2000, σύμφωνα με μια ιστορία που είπε ο ίδιος στη δημοσιογράφο Σάρα Λέισι, οδηγούσε στην Καλιφόρνια την McLaren F1 του μαζί με τον Πίτερ Τιλ, τον συνιδρυτή της PayPal. Όταν ο Τιλ ρώτησε «Λοιπόν, τι μπορεί να κάνει αυτό;», ο Μασκ απάντησε «Τώρα θα δεις» και πάτησε το γκάζι στο τέρμα, με το αυτοκίνητο να καταλήγει αναποδογυρισμένο στην άκρη του δρόμου.

Και οι δυο τους βγήκαν χωρίς γρατζουνιά και έκαναν οτοστόπ για να πάνε στο ραντεβού τους με την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Sequoia Capital. Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Στη συνέντευξη, αμέσως μετά, η Λέισι τον ρώτησε: «Παραπέμπει αυτή η ιστορία και στο πώς στήνετε εταιρείες;». «Ελπίζω πως όχι», απάντησε ο Μασκ, γελώντας. «Αυτό θα ήταν κάπως περίεργο στην περίπτωση της εκτόξευσης ενός πυραύλου».

Ο Μασκ ίδρυσε την SpaceX το 2002, κι από τότε έχει περάσει πολύς καιρός. Η έκρηξη, την προηγούμενη Πέμπτη, ενός πυραύλου που προετοιμαζόταν για εκτόξευση αποτελεί άλλη μια αναποδιά για την εταιρεία και για τον Μασκ. Κανένας δεν τραυματίστηκε στο συμβάν, το οποίο σύμφωνα με την Space X ξεκίνησε από μια δεξαμενή οξυγόνου ενώ ο πύραυλος ανεφοδιαζόταν με καύσιμα, μερικές ημέρες πριν την προγραμματισμένη εκτόξευσή του. Όμως, καταστράφηκε εξοπλισμός εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου κι ενός δορυφόρου με τον οποίο η Facebook ήλπιζε ότι θα έφερνε πρόσβαση στο διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές της Αφρικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανέβασε ένα κείμενο στο οποίο αναφέρει ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένος» για την απώλεια του δορυφόρου. Προσεκτικά, πάντως, απέφυγε κάθε αναφορά στην ίδια την SpaceX, εστιάζοντας αποκλειστικά στο πλήγμα για την Facebook.

Η αποτυχία είναι μια συνηθισμένη έκβαση της απόπειρας εκτόξευσης ενός πυραύλου. Πέρυσι, πέντε από τις συνολικά 86 εκτοξεύσεις πυραύλων παγκοσμίως κατέληξαν σε αποτυχία, συμπεριλαμβανομένου και ενός πυραύλου Falcon 9 της Space X που εξερράγη δύο λεπτά μετά την εκτόξευση. Και όπως είναι φυσικό, οι δύο αυτές αποτυχημένες εκτοξεύσεις της Space X μέσα σε 15 μήνες έχουν προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η τελευταία έκρηξη είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά ζητημάτων – μηχανικών και οικονομικών – που έχουν ρίξει τη σκιά τους πάνω από την Space X και την Tesla, όπου ο Έλον Μασκ είναι CEO, καθώς και την SolarCity, όπου ο Μασκ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και οι θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του οικονομικού διευθυντή καλύπτονται απ’ τα ξαδέρφια του.

Και οι τρεις εταιρείες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους. Η SolarCity φέρνει καθαρή ενέργεια χαμηλού κόστους στις μάζες. Η Tesla στόχο έχει την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία βιώσιμης ενέργειας. Και ο μακροπρόθεσμος σκοπός της SpaceX είναι να στείλει και να εγκαταστήσει τον άνθρωπο και σε άλλους πλανήτες.

Ένας απ’ αυτούς τους τρεις στόχους θα αποτελούσε τεράστια φιλοδοξία για οποιονδήποτε εταιρικό ηγέτη. Όλοι οι στόχοι μαζί ίσως είναι ένα υπερβολικά μεγάλο φορτίο για οποιονδήποτε άνθρωπο.

Βεβαίως, τίποτα δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τον Μασκ. Η επιμονή του, κάποιες φορές οδηγεί σε αποτελέσματα που εμπνέουν. Άλλες φορές, καταλήγει σε …ερείπια που καπνίζουν, όπως συνέβη την Πέμπτη.