Τι σημαίνουν 4,7 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων για την Ελλάδα

Τι σημαίνουν 4,7 τρισ. κυβικά υδρογονανθράκων για την Ελλάδα

Σενάρια για δισ. δολάρια από την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων από αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση Σαμαρά μπροστά στις κάμερες, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, για τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα από μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα υδρογονανθράκων, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Τι σημαίνει όμως μια τέτοια ποσότητα υποθαλάσσιων κοιτασμάτων για την χώρα μας; Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές εκτιμήσεις για τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας και για το πόσα χρήματα μπορεί να συνεισφέρει στο Ελληνικό ΑΕΠ. Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως όντως υπάρχουν αυτά τα κοιτάσματα σε αντίστοιχες ποσότητες και μπορούν να είναι εκμεταλλεύσιμα.

Η διαδικασία των ερευνών βρίσκεται σε εξελιγμένο στάδιο, με την Ελληνική κυβέρνηση να αναμένει ως τον Σεπτέμβριο του 2013 να ολοκληρωθεί η ερμηνεία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων που έχει καταγράψει η Νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services, τα οποία εν συνεχεία θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται άλλωστε να προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων.

Ο Έλληνας που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη του πλανήτη

«Ελλάδα, μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο»!
Μια από τις πιο σοβαρές προσεγγίσεις που έγιναν για τα κοιτάσματα της Ελλάδας, η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις περίπου πριν 7 μήνες, ήταν η έκθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 2012 μία μελέτη σύμφωνα με την οποία εκτιμούσε πως τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια στην Κρήτη έφθασαν το ποσό των 427 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έκανε λόγο για καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 214 δισ. δολαρίων, ποσό που ουσιαστικά ξεπερνάει το 107% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας αναφέρουν πως η Ελλάδα διαθέτει τη μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου: «Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες της Μεσογείου έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου. Ένας αριθμός μελετών οι οποίες έχουν εξετάσει ανάλογα κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση σύγκρισης τοποθετούν το πιθανό ύψος της αξίας του φυσικού αερίου νότια της Κρήτης έως τα 600 δισ. δολάρια.»

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ενώνουν δυνάμεις

Πλούτος 600 δισ. δολαρίων;
Η Ελλάδα θα αναδειχθεί στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται ένα καθαρό φορολογικό πλαίσιο αλλά και νομοθετική ρύθμιση για τους υδρογονάνθρακες. Η γερμανική τράπεζα έκανε και ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν την ύπαρξη και σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αέριου. Οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνον τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των υποθαλάσσιων εκτάσεων νοτίως της Κρήτης και όχι και αυτών του Ιονίου ή και του Αιγαίου.

Όπως και να έχει η υπόθεση με τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων μόλις άνοιξε και αναμένονται και νέα επεισόδια…

Διαβάστε ακόμη: «Κρυμμένος θησαυρός» στα πόδια των Ελλήνων;