Τι συμβαίνει με το Flappy Bird;

Τι συμβαίνει με το Flappy Bird;

Γιατί ο δημιουργός της πιο δημοφιλούς εφαρμογής του 2013 αποφάσισε να την αποσύρει από τα online stores;

Μετά τα Angry Birds, ένα ακόμη… πτηνό ήρθε πριν λίγο καιρό να αναστατώσει τα app stores. Η εφαρμογή ονόματι Flappy Bird έκανε την εμφάνισή της τον περασμένο Μάιο κι έκτοτε σημείωσε περισσότερα από 50 εκατομμύρια downloads, με αποτέλεσμα να θεωρείται η πιο δημοφιλής εφαρμογή για το 2013.

Παρά τα απλά γραφικά που παρέπεμπαν σε παιχνίδια arcade και με μοναδικό στόχο των παικτών να κρατούν το πτηνό σε πτήση, το Flappy Bird θεωρείτο αρκετά δύσκολο παιχνίδι, καθώς οι παίκτες δυσκολεύονταν να κρατήσουν στον αέρα το πτηνό χωρίς να πέσει πάνω σε ιπτάμενα εμπόδια. Παρ’ όλα αυτά, έλαβε ξαφνική δημοσιότητα κι έγινε viral, αφού χρήστες στα social media το εκθείαζαν, ενώ τουλάχιστον 22 εκατ. χρήστες έχουν κάνει την κριτική τους στο παιχνίδι σε ένα σχετικό κανάλι στο YouTube. Το παιχνίδι έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα το νούμερο ένα app σε App Store και Google Play Store.

Ωστόσο, την Κυριακή ο δημιουργός του αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να σταματήσει να… πετάει το Flappy Bird και απέσυρε από τα online stores τη δημοφιλή εφαρμογή.

Διαβάστε ακόμη: Τρελές επιχειρηματικές ιδέες που έγιναν επιτυχίες

Ο Βιετναμέζος Ντονγκ Νγκουγιέν, που δημιούργησε το παιχνίδι μέσα σε τρεις ημέρες και είχε φτάσει στο σημείο να κερδίζει περίπου 50.000 δολάρια την ημέρα από τα downloads και τη διαφήμιση της εφαρμογής, αποφάσισε πως η ξαφνική επιτυχία «δεν ήταν καλή για την απλή ζωή» του και την απέσυρε από την αγορά.

Σε μία σειρά από tweets στο Twitter, ο Ντονγκ -που περιγράφει τον εαυτό του ως έναν «παθιασμένο ανεξάρτητο δημιουργό παιχνιδιών»- διευκρινίζει πως η απόφασή του δεν οφείλεται σε νομικά ζητήματα και πως εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέα παιχνίδια ή και ακόμη ένα σίκουελ του Flappy Bird.

Πολλοί είχαν στο παρελθόν ασκήσει κριτική στη δημοφιλή εφαρμογή του Ντονγκ, λέγοντας πως έμοιαζε με το παιχνίδι Piou Piou που είχε φτιάξει ένας Γάλλος developer, ενώ πολλά από τα εμπόδια στο παιχνίδι έμοιαζαν βγαλμένα από τη σειρά Super Mario Bros της Nintendo.

Η απόφαση του Ντονγκ, πάντως,  έφερε το αναμενόμενο κύμα αντιδράσεων, με πολλούς φαν του παιχνιδιού να υπογράφουν ηλεκτρονική αίτηση να επιστρέψει το παιχνίδι στα app stores. Στο Twitter έκαναν την εμφάνισή τους πολλά tweets με τα hashtags #RIPFlappyBird και #SaveFlappyBird.

Το Flappy Birds δεν θα είναι λοιπόν διαθέσιμο στα app stores, ωστόσο όσοι το έχουν ήδη «κατεβάσει» θα μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν.

Διαβάστε ακόμη: Reporter: Η εφαρμογή που καταγράφει τη ζωή σου