Τι συμβαίνει με τη μάχη υπέρ της ποικιλομορφίας στο επιχειρηματικό κέντρο του πλανήτη;

Τι συμβαίνει με τη μάχη υπέρ της ποικιλομορφίας στο επιχειρηματικό κέντρο του πλανήτη;
Photo: pixabay.com

του Marco Quiroz-Gutierrez

Οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερο τις κοινότητες των Μαύρων, από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το περασμένο καλοκαίρι και μετά, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη χορηγηθεί.

Αμερικανικές εταιρείες υποσχέθηκαν να δώσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ της φυλετικής ισότητας μετά τη δολοφονία του Φλόιντ, σύμφωνα με μελέτη της Creative Investment Research. Από τότε, μόνο 250 εκατομμύρια δολάρια έχουν πραγματικά δαπανηθεί ή δεσμευτεί για μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων.

Τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια υποτίθεται ότι θα δωρίζονταν σε οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, θα επενδύονταν σε κοινότητες Μαύρων, και θα χρησιμοποιούντο για την αναθεώρηση των εσωτερικών πολιτικών προσλήψεων και κατάρτισης, αναφέρουν οι Financial Times.

Μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Target και το Facebook έχουν δεσμεύσει χρήματα για να υποστηρίξουν τις κοινότητες των Μαύρων από πέρυσι.

Μία από τις μεγαλύτερες δωρεές προήλθε από την Apple, η οποία δέσμευσε 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια πρωτοβουλία Racial Equity and Justice Initiative τον περασμένο Ιούνιο. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του σχεδίου χορήγησης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, δωρίζει 25 εκατομμύρια δολάρια στο Propel Center, ένας κόμβος μάθησης για ιστορικά κολέγια και πανεπιστήμια των κοινοτήτων Μαύρων.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι επενδύει 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία VC πρώιμου σταδίου και 25 εκατομμύρια δολάρια στο Clear Vision Impact Fund της Siebert Williams Shank για να βοηθήσει τις επενδύσεις σε εταιρείες με ιδρυτές με ποικιλόμορφο υπόβαθρο.

Άλλες εταιρείες, όπως η Target, έχουν διευρύνει τις επενδύσεις τους εδώ και αρκετά χρόνια. Η εταιρεία λιανικής που εδρεύει στη Μινεάπολη υποσχέθηκε τον Απρίλιο να ξοδέψει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις μαύρων ιδιοκτητών μέχρι το τέλος του 2025.

Εκτός από τις δωρεές, αρκετές εταιρείες όπως η Amazon έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τον αριθμό των μαύρων και των γυναικών εργαζομένων στις τάξεις τους.

Όμως, παρά τις σημαντικές υποσχέσεις των εταιρειών, ορισμένες εξακολουθούν να έχουν αρνηθεί τη δημοσιοποίηση των αριθμών που αφορούν την εταιρική ποικιλομορφία.

Στη συνέλευση των μετόχων της την περασμένη εβδομάδα, η Berkshire Hathaway απέρριψε μια πρόταση μετόχων που θα υποχρέωνε την εταιρεία να εκδίδει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την ποικιλομορφία. Η Johnson & Johnson ζήτησε επίσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποκλείσει τις ψήφους των μετόχων σε μια παρόμοια πρόταση υπέρ της ποικιλομορφίας.

Πηγή: Fortune.com