Τι θα περιέχει το πολυνομοσχέδιο για τα 15 προαπαιτούμενα

Τι θα περιέχει το πολυνομοσχέδιο για τα 15 προαπαιτούμενα
O ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο βήμα κατά τη διάρκεια Συζήτησης της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ και τις τηλεοπτικές άδειες, στη Βουλή,την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην οποία σημειώνεται ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα οριστεί με διάταξη νόμου η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου. Στην αιτιολογική έκθεση, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβάλλεται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός «για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, και να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό, οι σχετικές άδειες».Επίσης επισημαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη η αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το γεγονός ότι η προθεσμία των προς χορήγηση δημοπρατούμενων αδειών έληξε στις 31.12.2015.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλεξανδρος Μπελτές

Τα σημεία που προχωρούν και οι εκκρεμότητες για ΔΕΚΟ, υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τραπεζικές διοικήσεις.

Παρεμβάσεις μόνο για όσα από τα 15 προαπαιτούμενα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση θα περιέχει το εφαρμοστικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στο κείμενο του εφαρμοστικού θα περιλαμβάνεται η λίστα με τις ΔΕΚΟ, που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, με το ενδιαφέρον πλέον να μεταφέρεται στο ποιες θα είναι αυτές οι ΔΕΚΟ. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονο «παζάρι», με παρεμβάσεις υπουργών, που ζητούσαν να εξαιρεθούν εποπτευόμενες από εκείνους ΔΕΚΟ, γεγονός που συναντούσε την αντίδραση των θεσμών.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα της πώλησης του υπολοίπου ποσοστού του ΟΤΕ, καθώς, όπως υποστήριζαν πηγές των θεσμών, κυβέρνηση και Deutsche Telekom δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Στις εκκρεμότητες που δεν κλείνουν με το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, καθώς οι θεσμοί εμμένουν στις ενστάσεις  τους για τις κυβερνητικές προτάσεις, που θα καλύψουν τις τρεις θέσεις στο Συμβούλιο.

Παράλληλα, και στο θέμα των διοικήσεων των τραπεζών υπάρχουν καθυστερήσεις που αναμένεται να μετατρέψουν τη διαδικασία σε θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή για το κατά πόσο θα προλάβει η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Πάντως, πηγές προσκείμενες στους θεσμούς εξέφραζαν την εκτίμηση, πως εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει π.χ. τα 13 από τα 15 προαπαιτούμενα, τότε είναι πιθανό και οι δανειστές να δείξουν μια ευελιξία ως προς την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, αφήνοντας ουσιαστικά ένα παράθυρο για εκταμίευση, έστω και μέρους της υποδόσης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, σημείωναν με νόημα πως «όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο της ελληνικής πλευράς, αλλά και από το κλίμα στο Eurogroup».