Τι θα πει στο Eurogroup της Παρασκευής ο Χρήστος Σταϊκούρας

Τι θα πει στο Eurogroup της Παρασκευής ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: "Προστασία προσωπικών Δεδομένων" με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην Αθήνα, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μάλιστα, στο περιθώριο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους: Ρέγκλινγκ, Σεντένο, Ντομπρόβφσκις και Μοσκοβισί.

Το θέμα της ταχύτερης αποπληρωμής του ακριβότερου τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, θα θέσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup που θα συνεδριάσει την Παρασκευή στο Ελσίνκι, ενημερώνοντας σχετικά τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. Παράλληλα, θα αποσταλούν επιστολές- αιτήματα προς τον ESM και τον EFSF, ενώ η όλη διαδικασία (που στο τέλος θα λάβει την έγκριση του Eurogroup) θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ, στο περιθώριο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.