«Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ»

«Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ»

Άρθρο της Telegraph για τις συνέπειες μη καταβολής της δόσης. 

Δημοσίευμα με τίτλο «Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα Telegraph. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνέπειες για την αξιοπιστία και τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας θα είναι σημαντικές:

«Παρά το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει επίσημα στην μετά-Μπρέτον Γουντς περίοδο, η Ελλάδα θα μπορούσε θα ενταχθεί στην ντροπιαστική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει:
«Έπειτα από έναν οδυνηρό Μάρτιο, η Αθήνα καλείται να πληρώσει 458 εκατομμύρια ευρώ την Πέμπτη (…)όμως, παράλληλα με τις πληρωμές σε μισθούς και συντάξεις, από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές που ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στις εσωτερικές οφειλές».

Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα συμβεί μετά τις 9 Απριλίου» το δημοσίευμα σημειώνει: «Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα δοθεί μία περίοδος χάριτος 30 ημερών, στην διάρκεια της οποίας η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.Μετά από την παρέλευση του παραπάνω διαστήματος και ένα μήνα αργότερα θα μπορούσε να κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία όταν «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει όμως τους πιστωτές και τις αγορές, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Σε αυτή την περίπτωση το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει να συσσωρεύεται με αποτέλεσμα η χώρα να πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 936 εκατ. ευρώ στις 12 Μαϊου».