Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα πιάσει πλεόνασμα 3,5% το 2018

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα πιάσει πλεόνασμα 3,5% το 2018
Employees of the Greek Ministry of Finance are seen in their offices in central Athens February 25, 2015. A prominent Greek minister defied his government's pledge to press on with some state asset sales, revealing the first open dissent within Prime Minister Alexis Tsipras's coalition and highlighting the tightrope that the leftist premier must walk. The sign reads "Finance". REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTR4R54V

Ο τρόπος υπολογισμού του πριν από τον Απρίλιο του 2019 και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην καλή και την κακή περίπτωση.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τον Απρίλιο του 2019 προκειμένου να μάθει εάν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι συζητείται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο ίδιος επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη: Οι δανειστές ετοιμάζουν νέο προσχέδιο αναθεωρημένου Μνημονίου

Αναφερόμενος για το ίδιο θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως «αν ο στόχος για πλεόνασμα είναι στο 3,5% – γράφουν ότι έχω δεχθεί το 3,5% αλλά δεν έχω πει τίποτα, το αναφέρω χάριν της συζήτησης – τότε θα έχουμε και τα «καλά» και τα «κακά» μέτρα. Αν είναι 4,5%, τότε η Ελλάδα θα έχει 1% επιπλέον δημοσιονομικό χώρο να κάνει κοινωνική πολιτική κλπ. αν είναι 2,5% τότε όντως πρέπει να γίνει κάτι γιατί η Ελλάδα θα είναι εντός στόχου».

Συνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων

Στην ίδια ομιλία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι η προνομοθέτηση μέτρων είναι ένα προβληματικό πλαίσιο από δημοκρατικής άποψης, όμως επέμεινε ότι η κυβέρνηση απέτρεψε να παρθούν μόνο «κακά» μέτρα και υπογράμμισε έχει προτάσεις και σκέψεις για τα λεγόμενα καλά μέτρα.

«Ρώτησε ο κ. Αμυράς αν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση. Η δική μου άποψη είναι πως δεν είναι αντισυνταγματική. Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, που είχαμε πρόβλημα ήταν να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση. Παρόλα αυτά αν με ρωτάτε αν είναι προβληματικό ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών μερών μας αναγκάζει σε προνομοθέτηση, σας λέω πως είναι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης. Σας το λέω ευθέως, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ. Ούτε θεωρούμε ότι μια σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να μπει σε αυτό το πλαίσιο για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτουν από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας αυτά».

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα που μπορεί να προτείνει. «Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Άρα υπάρχει άποψη πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιον κόσμο που του κόβεις κάτι, ή κάποιον κόσμο που δεν έχει κάτι».

Χουλιαράκης: Ταυτόχρονη η εφαρμογή μέτρων και αντιμέτρων

Μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι η νομοθέτηση κι η εφαρμογή τόσο των περιοριστικών όσο και των ίσου ύψους επεκτακτικών μέτρων θα είναι «ταυτόχρονη».

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είπε ότι θα νομοθετηθούν ταυτοχρόνωςκαι ταυτοχρόνως θα εφαρμόζονται επεκτατικά και περιοριστικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά θα κινούνται στην τροχιά επίτευξης των στόχων. «Τα θετικά επεκτατικά μέτρα θα εφαρμοστούν κατ’ αναλογίαν ακόμη και σε περίπτωση απόκλισης. Π.χ. αν το φθινόπωρο 2018 έχουμε στόχο 3,5% πλεόνασμα και πιάνουμε 3%, θα εφαρμοστούν 1,5% θετικά μέτρα».