Τι θα συναντήσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τι θα συναντήσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να ασκήσουν ασφυκτική πίεση βλέποντας καθυστερήσεις σε όλα τα μέτωπα.

 

Σε κλοιό πιέσεων αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν να «χάνουν την υπομονή τους» με τις καθυστερήσεις και ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα με τα ορόσημα (milestones) του Σεπτεμβρίου, ώστε να μην καθυστερήσει η δεύτερη αξιολόγηση, που κανονικά θα έπρεπε να κλείσει έως τον Οκτώβριο.

Τα μηνύματα έρχονται ήδη, με πρώτο τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, φρόντισε να ξεκαθαρίσει (με το βλέμμα στην κυβέρνηση) ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση «η ΕΚΤ τόνισε εκ νέου την ανάγκη να υλοποιηθούν ταχέως και αποτελεσματικώς οι εκτεταμένες και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και να αναληφθεί η κυριότητά τους, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να υποστηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Για τους δανειστές το θέμα της «ιδιοκτησίας» του προγράμματος ήταν πάντα κομβικό και αποτελούσε τη μόνιμη πηγή διενέξεων με όλες τις μέχρι σήμερα μνημονιακές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κουαρτέτου, που αποδίδουν την αποτυχία των μνημονίων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, ακριβώς στο γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις περιορίστηκαν στις οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και στις τυφλές αυξήσεις φόρων, αρνούμενες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα μείωναν το κράτος, τη γραφειοκρατία, θα άνοιγαν τα επαγγέλματα, θα αξιοποιούσαν τη δημόσια περιουσία και θα οδηγούσαν τελικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι δανειστές συμφωνούν πως και η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, αλλά δεν συνδυάστηκε σε καμία φάση των μνημονίων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για το λόγο αυτό, επιλέγουν σε αυτή τη φάση να επικεντρωθούν στην εφαρμογή του προγράμματος, όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλλο.

Οι καθυστερήσεις δεν ευνοούν κανέναν, είναι το μήνυμα που στέλνουν εν χορώ, με τον επικεφαλής του ESM να εμφανίζεται μεν αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές δοκιμαστικά το 2017, αλλά τα στελέχη του κουαρτέτου να επισημαίνουν με νόημα, πως εάν η κατάσταση αβεβαιότητας παραταθεί και το επόμενο έτος με τη δεύτερη αξιολόγηση να «σέρνεται» επί μήνες, τότε αυτό θα είναι πολύ δύσκολο. Και, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, όλες οι χώρες τεστάρουν τις αγορές ένα χρόνο πριν βγουν από το πρόγραμμα. Αν η Ελλάδα δεν το κάνει μέσα στο 2017, τότε ακόμη κι αν βγει από το μνημόνιο το 2018, θα χρειαστεί άλλο γιατί δεν θα μπορεί να δανειστεί από άλλη πηγή.