«Τι θα συνέβαινε στις επιχειρήσεις αν η Ελλάδα γύριζε στη δραχμή»

«Τι θα συνέβαινε στις επιχειρήσεις αν η Ελλάδα γύριζε στη δραχμή»

Ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα σε περίπτωση οριστικής ρήξης με τους εταίρους, κάνουν οι FT.

Οι Financial Times με άρθρο τους αναρωτιούνται πόσο θα άντεχαν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε περίπτωση που η χώρα μας μετά από οριστική ρήξη με τους εταίρους, αναγκαζόταν να αφήσει το ευρώ. Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία της Capital IQ, με βάση τα οποία οι μη τραπεζικές επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι μικρές σε διεθνείς όρους, με συνολική κεφαλαιοποίηση 31 δισ. δολ. και 43 δισ. ευρώ σε ακαθάριστα χρέη.

«Παρόλα αυτά, η μοίρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα έχει τεράστια σημασία για τους επενδυτές και για τους Ελληνες» τονίζει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Το βασικό θέμα είναι εάν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα συμπαρασύροντας μαζί του και την οικονομία. Μόνο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορέσουν να αποτρέψουν τη θανάσιμη εκροή καταθέσεων, εάν επιστρέψει η δραχμή. Η Τράπεζα της Ελλάδας και το ευρωσύστημα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τον ELA που ήδη από τώρα κρατά ζωντανές τις τράπεζες. Ακόμη κι αν εκτιμήσουμε ότι αυτός ο σκόπελος ξεπερνιέται, υπάρχουν άλλοι. Οι επιχειρήσεις που έχουν χρέη με ονομαστική αξία σε ευρώ εκτός Ελλάδας αλλά δημιουργούν τα έσοδά τους εγχώρια, θα πιεστούν με την αναπόφευκτη υποτίμηση της δραχμής».

«Τα θέματα δεν είναι απλώς χρηματοοικονομικά. Πιθανότατα θα τερματιστεί και η χρηματοδότηση του εμπορίου, επειδή πιθανότατα θα αμφισβητηθεί η φερεγγυότητα όλων των ελληνικών επιχειρήσεων δεδομένης της αμφίβολης κατάστασης στην οποία θα βρίσκονται πλέον οι τραπεζικές τους καταθέσεις. Εάν για παράδειγμα ο ΟΤΕ χρειαστεί κάτι από την Alcatel – Lucent θα πρέπει να το πάρει α λα cash and carry και μάλιστα σε ευρώ».

Για ορισμένες επιχειρήσεις, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα, αναφέρουν οι FT. «Ο ΟΠΑΠ δημιουργεί μεν όλα του τα έσοδα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει καθόλου δανεισμό. Πληρώνει όμως, μερίσματα. Το πιθανότερο είναι πως οι ξένοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ  δεν θα θέλουν να πληρωθεί το κουπόνι τους σε δραχμές».