Τι τρέχει με το Tesla Model X;

Τι τρέχει με το Tesla Model X;

Πότε θα κυκλοφορήσει το Tesla Model X; Ιδού πού ξεχωρίζει το πολυαναμενόμενο SUV.

της Κίρστεν Κορόσεκ

Πριν από περισσότερα από τρία χρόνια ο Έλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος και μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla Motors, αποκάλυψε ένα αρχικό πρωτότυπο του Model X.

Από τότε, τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν πληρώσει 5.000 δολάρια ως προπαραγγελία για το crossover όχημα ελεύθερου χρόνου με τις κατακόρυφα ανοιγόμενες πίσω πόρτες που χωράει επτά άτομα.

Ο όρος «πολυαναμενόμενο» για τους θαυμαστές του Tesla δεν αρκεί για να περιγράψει τα συναισθήματα. Στο Συνέδριο Τεχνολογίας GPU στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, φέτος την άνοιξη, ένα στέλεχος της Nvidia μετά βίας συγκρατούσε τον ενθουσιασμό του, με μάτια αστραφτερά, χτυπώντας νευρικά τα πόδια του, καθώς μιλούσε για την ημέρα που θα κυκλοφορήσει τελικά το αμάξι.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, η Tesla φαίνεται να έχει «κλειδώσει» οριστικά στο τρίτο τρίμηνο την ημερομηνία κυκλοφορίας του οχήματος. Πλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Έλον Μασκ, προσφέρει στους μελλοντικούς πελάτες του Model X ακόμα μια ευχάριστη έγνοια: την ημέρα διαμόρφωσης του οχήματός τους.

Οι πελάτες θα κληθούν να επιλέξουν – μέσω διαδικτύου – το εσωτερικό και εξωτερικό χρώμα και άλλα χαρακτηριστικά του οχήματος τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Μασκ.

Παρότι η «διαμόρφωση» του Model X είναι ένα σημαντικό ορόσημο, οι επενδυτές και οι πελάτες της Tesla πραγματικά θέλουν να γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις.

Στο εργοστάσιο στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια., η Tesla θα έχει δύο γραμμές παραγωγής αμαξωμάτων, η πρώτη αφιερωμένη στο Model S και η δεύτερη στο Model X. Μόλις τα αυτοκίνητα αποκτήσουν το αμάξωμά τους, θα πηγαίνουν για βαφή. Μόλις ολοκληρωθεί η βαφή, θα πηγαίνουν στη γενική γραμμή συναρμολόγησης, όπου τα δύο αυτοκίνητα θα συναρμολογούνται στην ίδια γραμμή.

Μέχρι σήμερα, η γραμμή παραγωγής του αμαξώματος του Model X δεν είναι ακόμα σε λειτουργία, αν και υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στον χώρο του εργοστασίου με καθημερινές αλλαγές, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Tesla.

Η παραγωγή του Model X θα ενταθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στο τέταρτο τρίμηνο, είπε ο Μασκ. Αν δεν προκύψουν προβλήματα με τους προμηθευτές ή τεχνικά ζητήματα, ο συνολικός όγκος παραγωγής οχημάτων (που περιλαμβάνει το Model S) θα διπλασιαστεί κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Tesla κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν 426 εκατομμύρια δολάρια, με την πλειονότητα αυτών των κεφαλαίων να χρησιμοποιούνται για την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας και τη δημιουργία εργαλείων για το Model X, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Tesla, Ντίπακ Αχούτζα.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν (κατά φθίνουσα σειρά) στο νέο βαφείο, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στο τρίτο τρίμηνο, το μέγα-εργοστάσιο, και, τέλος, το δίκτυο πωλήσεων και εξυπηρέτησης, είπε ο Αχούτζα.

Η Tesla δημιουργεί και δοκιμάζει τα πρωτότυπα του Model X και λέει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, με τις παραδόσεις να ξεκινούν στα τέλη του τρίτου τριμήνου. Κάποιοι μπορεί να το θεωρούν αυτό ως μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες ενημερώσεις από την εταιρεία που αρχικά προέβλεπαν παραδόσεις στις αρχές Αυγούστου και όχι αργότερα μέσα στο τρίμηνο.

Η πιο σημαντική έγνοια είναι πόσο καιρό θα πάρει στην Tesla για να περάσει από τις πρώτες παραδόσεις του Model X στην παραγωγή πλήρους κλίμακας. Χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες (από τις πρώτες παραδόσεις) για να αρχίσει η παραγωγή σημαντικού αριθμού οχημάτων Model S. Αυτή τη φορά, η Tesla θέλει να μειώσει το διάστημα αυτό στους δύο με τρεις μήνες.

«Θα πάμε από την παραγωγή ενός αυτοκινήτου σε εκείνη χιλιάδων την εβδομάδα αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Μασκ.