Τη Βουλή θα ενημερώσει για τη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας – Τηλεφωνική συνομιλία με Μητσοτάκη-Γεννηματά

Τη Βουλή θα ενημερώσει για τη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας – Τηλεφωνική συνομιλία με Μητσοτάκη-Γεννηματά
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά από το βήμα της Βουλής στην "Ώρα του Πρωθυπουργού", απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (δε διακρίνεται) σχετικά με τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να δει το κείμενο της συμφωνίας - Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως θα σταλεί αύριο ενδεχομένως στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση και αναμένεται αργότερα να κάνει δήλωση.

Όπως διαρρέουν επίσης πηγές από τη ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται αύριο το πρωί να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης και την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Και η κα.Γεννηματά ζήτησε να πάρει την πλήρη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στον οποίο φέρεται να είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα. Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν γνωστό ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να στείλει αύριο σε όλα τα κόμματα τη συμφωνία για το Σκοπιανό, ενώ προτίθεται να ενημερώσει και τη Βουλή, μετά την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, ενδεχομένως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».