Τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ-θεσμών με επίκεντρο τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Αγώνας δρόμου για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και το κλείσιμο της δ' αξιολόγησης. Προθεσμία έως τον Ιούνιο από τους δανειστές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων των θεσμών.

Οι δανειστές αυξάνουν τις πιέσεις και παρόλο που το σενάριο ολοκλήρωσης της συμφωνίας στις 21 Ιουνίου παραμένει ενεργό, οι δυσκολίες των «καυτών» προαπαιτούμενων αναθερμαίνουν σενάρια παράτασης.

Ερωτηθείς, αμέσως μετά, κυβερνητικός αξιωματούχος για τα προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε πως «είναι ένα δύσκολο σημείο που έχει πολλά τεχνικά θέματα. Αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο».

Παράλληλα, το ενδεχόμενο μικρών καθυστερήσεων άφησε χθες ανοιχτό και ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί όταν απαντώντας στο ευρωκοινοβούλιο στον αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη ανέφερε ότι «για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάση περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προαπαιτούμενων ιδιαίτερα χρονοβόρα θεωρούνται αυτά που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις (ειδικά στην ενέργεια), το κτηματολόγιο, τη στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές κ.λπ.

Σημειώνεται ότι, χθες το μεσημέρι, πηγές του υπουργείου Οικονομικών (αναφερόμενες σε δημοσιεύματα, τα οποία, επικαλούμενα κοινοτικούς αξιωματούχους, έκαναν λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς τον Ιούλιο) δήλωσαν πως «σταθερός προσανατολισμός όλων είναι η 21η Ιουνίου για συνολική συμφωνία σε 4η αξιολόγηση, χρέος, μέθοδο εξόδου και ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης».

Διαβάστε επίσης: Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση των 5,7 δισ. για την Ελλάδα – Σεντένο: Καλά νέα για την Ελλάδα