Η τιμή του πετρελαίου πέφτει αλλά η βενζίνη παραμένει στα ύψη

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει αλλά η βενζίνη παραμένει στα ύψη

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τις υψηλές τιμές πώλησης της βενζίνης.

Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου γνωρίζουν διαρκή πτώση, πληθαίνουν οι καταγγελίες για άκρατη κερδοσκοπία καθώς οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα δεν έχουν ακολουθήσει την ίδια πτωτική πορεία των διεθνών αγορών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ οι διεθνείς τιμές έχουν πέσει από το 2013 κατά 28%, ο Έλληνας καταναλωτής έχει δει όφελος μόλις 5,7%.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίου, με εντολή του οποίου ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για τις υψηλές τιμές πώλησης της βενζίνης. Η διερεύνηση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Γκύζη.

Ο κ. Γκύζης αναμένεται να διαπιστώσει αν από την υπόθεση προκύπτει η τέλεση αδικήματος της αισχροκέρδειας ή άλλων πλημμελημάτων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του επικαλείται την υψηλή φορολογία η οποία δεν έχει επιτρέψει τη μετακύλιση των μειωμένων τιμών στα υγρά καύσιμα.

Με ανακοίνωση του μετά τη γνωστοποίηση της εισαγγελικής έρευνας, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος υποστηρίζει ότι οι διακυμάνσεις των λιανικών τιμών ακολουθούν τις αντίστοιχες των τιμών διυλιστηρίου των πετρελαιοειδών της περιοχής της Μεσογείου και πως «οι τιμές της αμόλυβδης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στην τελική τιμή των υγρών καυσίμων το 62,75% αποτελούν οι φόροι, το 30,3% η τιμή διυλιστηρίου και το 7,22% το μεικτό κόστος διανομής.

Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες καταναλωτών από διάφορα σημεία της Ελλάδας, οι μειώσεις των τιμών εξακολουθούν να είναι δυσανάλογες με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κάτι το οποίο οι παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς αποδίδουν στα ακριβά παλαιότερα αποθέματα που δεν έχουν εξαντληθεί.

Όπως σημειώνει το Έθνος, η μέση τιμή της βενζίνης με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της 28ης Νοεμβρίου είναι στα 1,552 ευρώ ανά λίτρο έναντι των 1,646 ευρώ πέρσι. Μια διαφορά της τάξης των μόλις 0,094 ευρώ το λίτρο (5,7%). Μάλιστα, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι για το ίδιο χρονικό διάστημα η αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους εμπορίας – λιανικής ανέβηκε κατά 8%, ή αλλιώς στα 9,5 λεπτά του λίτρου από 8,8 λεπτά.

«Πρωταθλητές» στις τιμές παραμένουν τα νησιά, όπου η τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1,6 έως 1,686 λεπτών το λίτρο , ενώ όπως αναφέρει το Έθνος, στη Χίο η τιμή αντί να πέσει το τελευταίο διάστημα, ανέβηκε κατά 2,4 λεπτά το λίτρο.