Την άρση των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ζητάει η ΚΕΕΕ

Την άρση των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ζητάει η ΚΕΕΕ
Sixty Euros, the maximum amount allowed after the imposed capital controls in Greek banks, are seen during a withdrawal operation at a bank branch ATM in central Athens, Greece, July 12, 2015. Skeptical euro zone finance ministers demanded on Saturday that Greece go beyond painful austerity measures accepted by Prime Minister Alexis Tsipras if he wants them to open negotiations on a third bailout for his bankrupt country to keep it in the euro. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1K1WO

Ο κ. Μίχαλος παρουσίασε τις αναλυτικές προτάσεις των επιμελητηρίων στον πρόεδρο του Ecofin.

Άμεση συμφωνία με τους δανειστές για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων ζητάει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το θέμα τέθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Λουξεμβούργο, με τον Pierre Gramegna, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο πλαίσιο Οικονομικού Φόρουμ των Ευρωεπιμελητηρίων.

Ο κ. Μίχαλος με την ιδιότητά του ως αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, παρουσίασε τις αναλυτικές προτάσεις των επιμελητηρίων στον κ. Gramegna σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη φορολογία, καθώς και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις κινήσεις κεφαλαίων. Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία και τα μέτρα που αυτή φέρνει η ύφεση στην Ελλάδα θα βαθύνει και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία με τους δανειστές για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον κ. Gramegna ότι ήδη έχει καταθέσει σχετική μελέτη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προβλέπει τη μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα στο 22%, καθώς και μια σειρά προτάσεων για τον περιορισμό των φόρων και τελών που επιβάλλεται στην Ελλάδα με την ταυτόχρονη απλούστευση, βελτίωση και εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος της χώρας μας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ τόνισε ότι οι υψηλοί φόροι αποτελούν αξεπέραστο αντικίνητρο για τη προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε λειτουργία. Ο κ. Μίχαλος παρέδωσε στον κ. Gramegna και τη μελέτη των Επιμελητηρίων, στην οποία εμπεριέχονται ισοδύναμα μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ με πρόσθετες ρήτρες θετικής βελτίωσης που μπορούν να ανέλθουν σε 1,7 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, χωρίς την αύξηση φόρων.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls. Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε στον κ. Gramegna ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να δοθεί μια άμεση λύση στο ζήτημα αυτό, ώστε τουλάχιστον αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο κ. Gramegna δεσμεύτηκε να μελετήσει με πολύ μεγάλη προσοχή τις προτάσεις των ελληνικών επιμελητηρίων και να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της ΚΕΕ, προκειμένου να προωθήσει για περαιτέρω διαβουλεύσεις στο Ecofin μέτρα για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική ύφεση.